Inmiddels 20 coronaspugers voor rechter gesleept

Gepubliceerd op 10 april 2020 om 10:37

Coronaspugers, - hoesters en dreigers krijgen gemiddeld 56 dagen cel, waarvan soms een deel voorwaardelijk. Dat meldt de rechtspraak zelf. Inmiddels zijn er twintig die zich schuldig hebben gemaakt aan deze ‘nieuwe vorm van misdaad’ voor de rechter gesleept.

In dertien zaken deelde de rechter via het supersnelrecht al straffen uit. Verdachten kregen gevangenisstraffen opgelegd variërend van 3 weken tot een half jaar: de gemiddelde opgelegde straf was 56 dagen, al dan niet gedeeltelijk voorwaardelijk. Een deel van de coronaspugers blijft tegensputteren: vijf van hen zijn tegen hun straf in hoger beroep gegaan. De meeste veroordeelden moeten meteen aan hun straf beginnen.

Het verschijnsel laat zich overigens net zo moeilijk uitroeien als de ziekte. Een coronaspuger van 40 jaar uit Ede kreeg gisteren nog zes weken cel. De man bespuugde afgelopen zondag in Utrecht twee agenten van dichtbij. Eergisteren werd een 41-jarige man uit Ten Post door de rechter veroordeeld tot een celstraf van tien weken voor het spugen naar agenten, waarvan de helft voorwaardelijk. Een 52-jarige man uit Nieuw-Beerta kreeg, ook eergisteren, voor een soortgelijk vergrijp een celstraf van acht weken opgelegd.
Justitie kondigde enkele weken geleden aan streng op te treden tegen coronaspugers, die zich vooral tegen agenten laten gaan, maar waarvan ook supermarktmedewerkers en buschauffeurs al slachtoffer zijn geworden. Justitie en minister Grapperhaus zijn het er inmiddels over eens dat coronaspugers verplicht een test moeten ondergaan of ze de ziekte echt met zich meedragen. Voor zover bekend is dat nog niet gebleken.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.