Corona vastgesteld bij drie Nederlandse katten en een hond

Gepubliceerd op 15 mei 2020 om 16:35

Voor het eerst is in ons land bij drie katten en één hond corona vastgesteld. Zeer waarschijnlijk zijn de dieren besmet door mensen. Minister Schouten adviseert baasjes die klachten hebben om hun dieren niet te knuffelen en afstand te houden met dieren. "En als je dier klachten heeft, ga er mee naar de dierenarts."

Het ministerie van Landbouw kwam de besmette katten bij toeval op het spoor tijdens een onderzoek bij vier Brabantse nerstenfokkerijen. Bij die fokkerijen werd vorige maand bij meerdere nertsen corona vastgesteld. Daarna werd besloten om een omgevingsonderzoek in te stellen.
Anti-stoffen gevonden
Bij drie katten rondom die nertsenfokkerijen werden ook antistoffen in het bloed gevonden. Daarom wordt ervan uitgegaan dat de katten corona hebben gehad. Ook is er voor het eerst in ons land officieel corona vastgesteld bij een hond. De eigenaar van de hond is een 19-jarig baasje die corona had.
De hond, een Amerikaanse bulldog, kreeg ademhalingsproblemen en heeft een spuitje gekregen. 
"Alles wijst er op dat de baasjes de dieren hebben ziek gemaakt. De besmetting gaat dus van mens op dier", zei minister Schouten. Ze adviseert baasjes met ziekteverschijnselen om afstand te houden tot je huisdier, vergelijkend als de regels die voor mensen onderling gelden."
"Als je dus klachten hebt, knuffel je kat of hond niet", adviseert Schouten. En verder: "Houd afstand en laat je hond door een ander uit."
Ga naar dierenarts
Afstand houden, zal niet altijd makkelijk zijn, erkent de minister. Ze heeft nog wel een tip. "Zet zo nodig je dier in een aparte ruimte." Honden en katten die ziekteverschijnselen hebben, kunnen het beste naar de dierenarts worden gebracht voor een check.
'Risico dat longschade door corona blijvend is'

Over de gevolgen op de lange termijn van het virus is nog niet veel bekend.
Het RIVM liet eerder al weten dat er in andere landen al enkele gevallen bekend zijn van katten en honden die besmet waren geraakt met het virus. De katten werden ziek, de honden niet.

Geen onderzoek
Volgens het RIVM is de kans op besmetting 'klein'. De kans dat een zieke kat met corona een mens kan besmetten is ook heel klein. Hoeveel katten en honden er in ons land besmet zijn met corona is niet bekend. Er komt vooralsnog geen groter onderzoek.
Dierenartsen wordt wel gevraagd coronabesmettingen te melden bij de NVWA.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.