Rutte: reizen naar VK en Zweden ook na 15 juni waarschijnlijk nog ontraden

Gepubliceerd op 3 juni 2020 om 19:03

Premier Rutte heeft in de persconferentie zojuist gemeld dat je weer gewoon op vakantie mag. "We kunnen deze vakantie inderdaad op vakantie, maar niet overal en zonder bepaalde maatregelen. ,,Denk goed na wat je doet, en ga je toch op vakantie: ga wijs op reis'', aldus de premier.

"Vanaf 15 juni kunnen Duitsland, België, Italië en Kroatië, en ook de zes eilanden van het Caraïbisch deel van het koninkrijk waarschijnlijk op geel. Kort daarna kunnen ook Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland volgen. Let wel: geel is geen groen. We vragen reizigers om de situatie goed in de gaten te houden. Natuurlijk houdt je als gast in een ander land je aan de daar geldende regels, terwijl ook de Nederlandse regels een goede leidraard blijven." zei Rutte

Vakantie in Nederland

Rutte: "Als eerste, vakantie in Nederland: dat kan en mag. Het openbaar vervoer blijft echter voor noodzakelijke reizen, dus pak zo veel mogelijk de fiets of auto. Bij klachten blijf je natuurlijk thuis, houd je aan alle regels. Over vakantie in Europa: tot 15 juni staan alle reisadviezen sowieso op oranje, dus alleen noodzakelijke reizen. Vanaf 15 juni willen we zo veel mogelijk landen weer op geel zetten. Het belangrijkste is of de gezondheidsrisico's vergelijkbaar zijn. De verwachting is dat dat het geval zal zijn in heel Europa, behalve het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Het beeld verandert per week, het RIVM schetst de risico's. Veel landen moeten nog een besluit nemen, en dat loopt niet overal gelijk. Veel bestemmingen zijn formeel nog niet welkom voor Nederlandse toeristen, die houden een oranje reisadvies. Dat zijn onzekerheden waar we mee om moeten gaan."


«   »