Eerste Nederlandse coronapatiënten hadden al klachten in januari

Gepubliceerd op 4 juni 2020 om 16:43

Het coronavirus was mogelijk al flink verspreid, voordat op 27 februari met een test de eerste officiële coronapatient in Nederland bekend werd. Voor die datum liepen namelijk al zeker 154 mensen in Nederland rond met coronagerelateerde klachten. De eersten al in januari. Bij deze mensen werd pas veel later Covid-19 vastgesteld.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM, die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft geanalyseerd. In die gegevens staat voor alle officieel besmette personen wanneer hun eerste ziektedag was.

63 zieken vóór carnaval

Zo is dus ook te zien dat al 154 mensen ziek waren voor we op 27 februari dachten de eerste patiënt te hebben. Het gaat hierbij om de dag dat mensen zich de eerste coronagerelateerde klachten herinneren. Daarbij is niet altijd na te gaan of de gemelde klachten direct gevolg zijn van corona.

Vijf coronapatiënten hebben hun GGD gemeld zelfs in januari al klachten te hebben gehad. Deze mensen zijn na 27 februari positief getest. De eerste twee kregen op 1 en 20 januari al klachten. Volgens deskundigen die RTL Nieuws sprak, lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat zij toen al besmet waren met het coronavirus.

Wel is het volgens hen op basis van de nieuwe cijfers mogelijk dat aan het eind van januari, begin februari de eerste besmetting in Nederland al een feit was. Vanaf die periode nam het aantal zieken namelijk bijna dagelijks toe. Voordat op 23 februari carnaval losbarstte, liepen al 63 mensen in Nederland rond met klachten. Het grootste deel daarvan, twintig mensen, kwam uit Noord-Brabant. 


«   »