Voor het eerst na begin Maart geen melding van nieuwe coronadode

Gepubliceerd op 22 juni 2020 om 13:53

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen etmaal geen melding ontvangen van een overleden coronapatiënt. De laatste keer dat het RIVM een dergelijk positieve boodschap kon melden, was op 12 maart: toen stond het dodental in Nederland op vijf.

De dagen daarna werden enkele en al snel tientallen doden per dag bijgeteld. Op het toppunt signaleerde het RIVM 234 doden op één dag. Die recordstijging vond plaats op dinsdag 7 april. Het RIVM meldt op dinsdagen relatief veel slachtoffers doordat veel meldingen uit het weekend dan verwerkt worden.

Op 6 maart bezweek voor het eerst iemand aan de gevolgen van het coronavirus in Nederland, een 86-jarige man uit Hoeksche Waard. Inmiddels zijn ruim zesduizend Nederlanders overleden. Meer dan 60 procent van de dodelijke slachtoffers was tachtig jaar of ouder.

Om en nabij de 50.000 besmettingen zijn aan het licht gekomen, maar het RIVM heeft steevast gezegd dat het werkelijke aantal veel hoger ligt, doordat lange tijd niet iedereen getest kon worden.

Sinds eind maart zagen gezondheidsexperts dat de piek van de crisis achter werd gelaten. Het aantal nieuw gemelde besmettingen, ziekenhuisopnames, sterfgevallen en ic-opnames werden steeds kleiner, met uitzondering van enkele uitschieters.


«   »