Haagse politie roept iedereen op ‘vooral thuis te blijven’

Gepubliceerd op 28 juni 2020 om 09:45

Hoewel een demonstratie tegen de coronamaatregelen vandaag op het Malieveld in Den Haag is verboden, blijft de politie ‘waakzaam en alert’ op mogelijke ongeregeldheden. De politie roept iedereen op vooral thuis te blijven. ,,Kom niet naar Den Haag”, aldus een politiewoordvoerder. De voorman van de actiegroep Viruswaanzin deed eerder eenzelfde oproep. 

De politie doet een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Korpschef Paul van Musscher zei eerder bij de NOS al dat er desnoods ‘handhavend wordt opgetreden’.

Waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag verbood vrijdag de demonstratie van de actiegroep Viruswaanzin. De groep vocht dat aan, maar de rechtbank hield gisteren vast aan het opgelegde verbod. 

Vorig weekend liep een groot, soortgelijk protest uit de hand, mede omdat hooligans de actie aangrepen ook naar Den Haag te komen. Die demonstratie werd op voorhand ook verboden. Nadat Remkes toch een korte betoging had toegestaan omdat de aanwezigen voldoende afstand konden houden, bleven mensen hangen op het terrein en werd het onrustig.

In het gebied rond station Den Haag CS en het Malieveld ontstonden rellen met de ME. Volgens de politie gebruikten onruststokers fors geweld. De mobiele eenheid voerde die dag meerdere charges uit en ook het waterkanon werd ingezet tegen betogers. Volgens premier Mark Rutte hadden ‘doorgesnoven hooligans’ misbruik gemaakt van de demonstratie tegen de coronamaatregelen.

 

Foto: ANP


«   »