Prinsjesdag zonder balkonscène en koninklijke rijtoer, Den Haag wil geen publiek

Gepubliceerd op 14 juli 2020 om 10:26

Nederlanders worden door de gemeente Den Haag, de Eerste Kamer en het ministerie van Defensie opgeroepen om op Prinsjesdag niet naar de Hofstad te komen. Daarnaast gaan de koninklijke rijtoer en de traditionele balkonscène niet door: de buitenactiviteiten op Prinsjesdag zijn sterk versoberd als gevolg van de coronamaatregelen.

Dat melden de overheidsinstanties dinsdagochtend in een persbericht. "De verwachting is dat als er een grote toestroom van mensen plaatsvindt, de maatregelen, waaronder die van anderhalve meter afstand, niet goed kunnen worden nageleefd."

De viering valt zoals gebruikelijk wel via de televisie te volgen.

Eerder werd al besloten om de Troonrede dit jaar niet in de Ridderzaal, maar in de Grote Kerk in Den Haag te houden. De gebruikelijke locatie biedt geen ruimte om alle leden van de Eerste en Tweede Kamer te ontvangen, en tegelijkertijd de coronamaatregelen in acht te nemen.

Met die verandering was al sprake van een historisch besluit: Het is -met uitzondering van de jaren dat Nederland werd bezet door Nazi-Duitsland- voor het eerst sinds 1904 dat de Verenigde Vergadering op Prinsjesdag niet op het Binnenhof plaatsvindt.

Door het afgelasten van de koninklijke rijtoer is het nog niet duidelijk op welke manier koning Willem-Alexander zal arriveren bij de Grote Kerk. Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag zegt in gesprek met de NOS dat daar nog over nagedacht wordt, maar dat het gebruik van de Glazen Koets is uitgesloten.

Foto: ANP


«   »