Mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam op drukke plekken

Gepubliceerd op 30 juli 2020 om 17:08

Amsterdam en Rotterdam nemen het heft in eigen hand en voeren een mondkapjesplicht op drukke plekken in. In die twee steden loopt het aantal besmettingen de laatste weken op. Rotterdam verplicht mondkapjes op drukke plekken in het centrum, op grote markten en in winkelcentra. Ook Amsterdam kiest voor drukke plekken.

Rotterdam pakt vanaf woensdag 5 augustus direct groot uit met een mondkapjesplicht op drukke plekken. Niet alleen in het centrum, maar ook op de drie grote markten en de winkelcentra Alexandrium en Zuidplein moet de bezoeker een mondkapje op. Dat heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb net bekend gemaakt. Gisteren werd besloten dat gemeenten mogen experimenteren met coronamaatregelen, zoals een mondkapjesplicht.

Aboutaleb en zijn Amsterdamse college Femke Halsema gaan nu voortvarend aan de slag met het experiment. Niet op één plek, maar op meerdere plekken waar het druk is. In Rotterdam op de markten op het Afrikaanderplein (zuid), Grote Visserijplein (west) en de Binnenrotte (centrum) en de twee grote winkelcentra Zuidplein en Alexandrium.

Aboutaleb en Halsema maakten zich verleden week hard voor het mondkapje op drukke plekken. In de ogen van Aboutaleb past de mondkapjesplicht bij zijn wens om maatwerk te bieden. Net als de communicatie gericht op de moslimgemeenschap over het Offerfeest en op studenten. De verplichting zou mondkapjes weer terug in het straatbeeld brengen. ,,Het kan in onze ogen de urgentie op sommige plaatsen vergroten.’’

Het kabinet en de 25 veiligheidsregio's besloten gisteren dat burgemeesters mogen gaan experimenteren met een lokale mondkapjesplicht of met andere maatregelen die het gedrag van mensen beïnvloeden. Burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam) en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) maken daar dus meteen gebruik van. 

Foto: NL nieuws (archieffoto) 


«   »