Rutte geeft ‘zeer dringend advies’: Geef thuis geen feestjes of borrels

Gepubliceerd op 18 augustus 2020 om 19:17

Geef voorlopig geen privéfeesten, buurtborrels en familiebijeenkomsten meer. Als men wel feestjes wil organiseren, zijn maximaal zes gasten welkom. Dat dringende advies brachten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zojuist bekend tijdens een persconferentie.

Volgens de premier gaan de coronacijfers de verkeerde kant op. "Het virus verspreidt zich gestaag. Als wij niet oppassen en dit zich doorzet, zijn we binnenkort weer terug bij af."

Rutte wees onder meer op de hoeveelheid besmettingen en ziekenhuisopnames die in rap tempo toenamen. De Jonge wees op de hoeveelheid besmettelijke mensen in Nederland, dat de laatste week steeg van 32.000 naar bijna 52.000.

Het advies om landelijk versoepelingen terug te draaien, ontvingen de politici van het Outbreak Management Team. Rutte geeft met frisse tegenzin gehoor aan dat advies. "Helaas zijn landelijke aanscherpingen nodig. Horeca, musea, sportscholen en andere gelegenheden doen hun best om aan de voorwaarden te voldoen, maar er zijn plekken war het misgaat."

Maandag aangekondigd

De persconferentie werd maandag onverwachts aangekondigd. Later op de dag legde minister De Jonge uit waarom tot een nieuwe persconferentie besloten was. Volgens hem moet het land wakker geschud worden, omdat het aantal besmettingen met het coronavirus blijft oplopen.

Eind juli luidde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al de noodklok vanwege het stijgende aantal besmettingen. Vervolgens was er begin augustus alsnog sprake van een verdubbeling van het aantal infecties dat binnen een week werd gesignaleerd. In de afgelopen week ging het om ruim vierduizend nieuwe besmettingen, vrijwel evenveel als in de voorgaande week.

Minister De Jonge kondigde maandagavond aan dat "nieuwe stappen" noodzakelijk zijn om de uitbraak onder controle te krijgen. Hij hintte daarbij op lokale maatregelen en in het bijzonder een aanscherping van de regels voor Amsterdam. Die wordt later op dinsdagavond bekendgemaakt bij een persconferentie in de hoofdstad.

Beeld: ANP


«   »