Deze maatregelen gaan vanaf zondag gelden in de regio Rotterdam Rijnmond'

Gepubliceerd op 18 september 2020 om 19:32

De gemeentes in de Rijnmondregio verscherpen de toezicht op het naleven van de coronamaatregelen. De horeca krijgt te maken met aangescherpte regels en studenten, religieuze en migrantenorganisaties wordt opgeroepen om met ideeën te komen om de achterban te bewegen de regels beter te respecteren. Ook thuis samenkomen met grote groepen wordt verboden. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb laten weten namens de vijftien gemeentes binnen de Veiligheidsregio Rotterdam.

Aboutaleb blikte met Rijnmond terug op de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in Den Haag. De persconferentie was vervroegd, omdat in heel Nederland het aantal coronabesmettingen schrikbarend stijgt. Alleen al in de regio's Rotterdam Rijnmond en Zuid-Holland Zuid werden vrijdag bijna 400 nieuwe besmettingen gemeld. Het kabinet heeft onze regio ingeschat op risiconiveau 2. Dat betekent dat de situatie zorgelijk is. 

Aboutaleb zegt daarover: "We hebben met de versoepeling in juni collectief een klimaat gecreëerd waardoor mensen denken 'het hoeft allemaal niet meer'. Dat moeten we echt gaan veranderen."

Burgemeester Aboutaleb: “De situatie is zorgelijk. Het aantal nieuwe besmettingen stijgt nu met honderden per dag, in studentenhuizen, maar ook in verpleeghuizen en in ziekenhuizen. Ook het aantal doden stijgt. Ik ga geen paniek zaaien, maar het is écht zorgelijk.”

Vanaf komende zondag 18:00 uur nieuwe maatregelen

Het kabinet kiest ervoor om vooral in de Randstad de maatregelen aan te scherpen. Met name Rotterdam is daarbij genoemd. Volgens Aboutaleb gaan vanaf zondag 18:00 uur de volgende nieuwe maatregelen gelden. 
* Gezelschappen worden beperkt tot maximaal 50 personen. In zalen zijn alleen nog meer dan 100 personen toegestaan als daarvoor een vergunning is aangevraagd. 
* Horecagelegenheden mogen na 00:00 uur geen bezoekers meer binnenlaten 'en om 01:00 moet het licht uit zijn', aldus Aboutaleb. Horecagelegenheden die zich daar niet aan houden, moeten rekening houden met sluitingen. 
* De Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond gaat weer scherper inzetten op handhaving van de coronamaatregelen, onder meer op markten en op plekken waar veel jongeren samenkomen. 
* Eigenaren van supermarkten wordt opgeroepen ook weer meer te letten op het naleven van de coronamaatregelen. 
* De mondkapjesplicht komt voorlopig niet terug "maar ik sluit niet uit dat wij die weer gaan instellen", zegt burgemeester Aboutaleb.

Creativiteit voor een betere communicatie wordt beloond

De burgemeester sprak vrijdag de hele dag door met vertegenwoordigers van grote groepen die onder meer als brandhaarden voor het coronavirus hebben, zoals studenten en de eerder genoemde christelijke organisaties (70) en migrantenorganisaties. Hij was blij dat iedereen massaal kwam opdagen. 

"Al die groeperingen roep ik op om met creatieve ideeën te komen voor een betere communicatie. En ik ben bereid om dan over de brug te komen met geld."

Beeld: RTV Rijnmond


«   »