Rutte: ‘Hard ingrijpen is nodig’

Gepubliceerd op 28 september 2020 om 19:21

Er zijn strengere maatregelen nodig om het coronavirus onder controle te krijgen, heeft premier Mark Rutte vanavond gezegd. ,,Hard ingrijpen is nodig.” 

Dat zei de premier tijdens een speciale persconferentie. ,,We dreigen achter het virus aan te gaan lopen en grijpen daarom in, om weer voor het voor het virus uit te komen.” 

Volgens minister Hugo de Jonge is de groei van het corona-virus simpelweg ‘te exponentieel’.  ,,We gebruiken ons gezonde verstand, maar de treinen worden voller, het thuiswerken schiet er bij in. Het zijn niet alleen de jongeren, dan zien we terug in de cijfers. Onder de streep is het gewoon niet goed genoeg.”

Het kabinet grijpt daarom in, met name in het sociale leven. Het gaat om maatregelen die vanaf morgen drie weken gaan gelden, tot 20 oktober. Dan wordt gekeken wat het effect is geweest. ,,Dit virus is als een mammoettanker. Het kost tijd om het bij te sturen. Het effect van wat we vandaag doen, zien we pas over een paar weken", aldus De Jonge. ,,We moeten helaas onze vrijheden beperken, zodat we ze niet hoeven in te leveren.”

De horeca in het hele land moet om die reden om 22.00 uur de deuren sluiten. Er wordt geen publiek meer toegestaan bij sportevenementen, ook niet in de amateursport. Kantines gaan dicht. Ook wordt thuiswerken weer de norm, ‘tenzij het echt niet anders kan'. 

Het kabinet trekt naast regionale maatregelen ook een aantal landelijke regels uit de kast. Zo wordt de landelijke norm voor gezelschappen bij mensen thuis teruggebracht naar 3 personen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten, behalve bij speciale plekken, zoals bijvoorbeeld een pretpark als De Efteling dat meer bezoekers aan kan.


«   »