Dringend advies aan leerlingen: draag mondkapje in gang, aula en bij de praktijklessen

Gepubliceerd op 1 oktober 2020 om 18:01

Middelbare scholieren krijgen het 'dringende advies’ om vanaf maandag mondkapjes te dragen in de gang en tijdens pauzes. Ook tijdens praktijklessen op het vmbo en praktijkscholen, waarbij afstand houden niet lukt, worden mondkapjes aangeraden. 

Beeld: NL nieuws (archieffoto) | Coronavirus

Dat hebben de onderwijsministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven vandaag besloten, na overleg met het onderwijsveld. Als scholen de mondkapjes willen verplichten, kunnen ze dat met de medezeggenschapsraad alsnog beslissen.  

Op middelbare scholen moeten leerlingen alleen 1,5 meter afstand houden tot de docenten. De mondkapjes worden geadviseerd op plekken waar het lastig is die afstand te bewaren, zoals tijdens de pauzes, op de gangen en bij praktijklessen. In de klas mogen de kapjes weer af.

Voor het voortgezet speciaal onderwijs (vso) moeten scholen en de mr’en gezamenlijk bepalen welke leerlingen een mondkapje kunnen dragen. Volgens de onderwijsministers is het ‘niet realistisch’ dat alle leerlingen met een zorgbehoefte een kapje kunnen dragen. Soms zijn ze bijvoorbeeld sterk afhankelijk van hun gezichtsuitdrukking. 

De onderwijsministers benadrukken dat het advies ‘een aanvulling is op de basisregels en geen vervanging daarvan'. 


«   »