De Jonge: Snelle coronablaastest wordt vanaf november ingezet

Gepubliceerd op 15 oktober 2020 om 12:22

De coronablaastest, die de druk op teststraten flink zal moeten verminderen, kan vanaf november worden ingezet, meldt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge donderdag.

Beeld: GGD Rotterdam-Rijnmond | coronavirus

Eerder vonden al proeven plaats bij de teststraat in de Amsterdamse RAI , het Franciscus Gasthuis & Vlietland en het LUMC.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft al enkele honderden apparaten besteld, die in eerste instantie ingezet zullen worden in de teststraten van de GGD.

De apparaten kunnen in seconden al een besmetting uitsluiten. Het deel waarbij het niet is uit te sluiten, zou vervolgens een reguliere wattenstaafjestest kunnen ondergaan.

De blaastest detecteert kleine deeltjes in de lucht die mensen uitademen. Zo is het apparaat eerder ingezet om astma en COPD te herkennen. De lucht die mensen uitademen is bij mensen met longaandoeningen anders.

"Het apparaat kijkt niet alleen naar één specifiek deeltje, maar naar een combinatie. Het werkt eigenlijk net als een menselijke neus, die een combinatie van deeltjes herkent als de geur van koffie", zo zei Rianne de Vries, COO van Breathomix, eerder in gesprek.


«   »