Expertgroep: ’Sluit scholen twee weken om virus onder controle te krijgen’

Gepubliceerd op 20 oktober 2020 om 11:54

Alle scholen zouden per direct twee weken moeten sluiten. Daarvoor pleit het Red Team, een onafhankelijke groep wetenschappers die met corona-adviezen komt. Volgens de experts lopen de besmettingen onder middelbare scholieren dusdanig snel op dat sluiting de enige remedie is om de trend te stoppen. Het onderwijsveld zelf ziet hier weinig in.

Beeld: NL nieuws | Nieuws / coronavirus

Uit een analyse van het Red Team blijkt dat ruim een tiende van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar die getest zijn het virus onder de leden te hebben. Volgens de WHO betekent dit dat het zicht op het virus bij deze groep weg is. En omdat kinderen vaak helemaal niet worden getest, is het moeilijk om te zeggen hoe groot het probleem daadwerkelijk is. Het Red Team pleit daarom ook voor fors meer extra testen onder tieners.

„Als je het sociaal contact tussen mensen wilt beperken om de virusdruk te verminderen, is het logisch om de komende tijd zoveel mogelijk onderwijs op afstand te geven”, zegt Bert Slagter, wiskundige en lid van het Red Team. „Op scholen zitten veel mensen in gesloten ruimtes dicht op elkaar. Op basis van wat we nu weten over het virus, is het logisch om te vermoeden dat mensen daar besmet kunnen raken.”


«   »