Dringend advies kabinet: Blijf de komende twee weken zo veel mogelijk thuis

Gepubliceerd op 3 november 2020 om 19:12

Premier Mark Rutte roept iedereen op om de komende twee weken zo veel mogelijk thuis te blijven om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit deed hij dinsdagavond tijdens een persconferentie met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Beeld: Pro Shots | coronavirus

"Ga niet voor de lol winkelen en ga in je eentje naar de supermarkt", aldus Rutte. Ook gaan er nieuwe maatregelen gelden. Er komt een negatief reisadvies voor het buitenland. "Reis tot half januari niet naar het buitenland, tenzij het echt noodzakelijk is".

De nieuwe maatregelen gaan woensdag om 22.00 uur in en zullen twee weken gelden. Ze zijn een aanvulling op de gedeeltelijke lockdown die halverwege oktober werd ingesteld. Toen werd onder meer besloten dat restaurants en cafés tijdelijk dicht zouden blijven.

De maatregelen lijken volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een positief effect te hebben op de coronacijfers. Afgelopen week hebben de GGD's 64.087 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er 3.455 minder dan de week ervoor. Het is voor het eerst in twee maanden dat er een daling wordt waargenomen.

"De besmettingscijfers moeten verder naar beneden", benadrukte Rutte aan het begin van de persconferentie. Volgens het kabinet is er daarom genoeg aanleiding voor nieuwe maatregelen. Rutte zegt dat de gedeeltelijke lockdown zeker tot in december zal duren.


«   »