RIVM meldt 'zorgwekkende stijging' van aantal nieuwe positieve tests (43.103)

Gepubliceerd op 8 december 2020 om 15:00

Beeld: NL nieuws | coronavirus

In de voorgaande vijf weken rapporteerde het RIVM telkens een daling ten opzichte van de week ervoor. Maandag werd bij de publicatie van de dagcijfers al duidelijk dat dit keer een forse toename zou volgen. Toen werden 7.134 positieve tests gemeld, dinsdag ging het om nog eens 6.187.

Het reproductiegetal (R), dat twee weken achtereen niet veranderd was, is nog altijd ongeveer 1. Om de R betrouwbaar vast te stellen, wordt gekeken naar de situatie van twee weken geleden. Een R van 1 houdt in dat een groep van honderd mensen met het coronavirus samen honderd anderen besmetten.

Het RIVM meldt tevens dat er flink meer coronatests zijn afgenomen in vergelijking met de voorgaande week. Toen ging het om 272.274 coronatests, dit keer meldt het RIVM dat bijna 340.000 coronatests zijn uitgevoerd. Op de uitslag van twintigduizend tests wordt nog gewacht.

Vanaf december kunnen ook Nederlanders zonder klachten zich laten testen. Zo'n 18.700 personen hebben daar in de eerste week gebruik van gemaakt, bijna 2.000 van hen testten positief. Dit verklaart een deel van de stijging.

Hoewel meer tests zijn afgenomen, is dit niet per se de oorzaak dat meer mensen positief zijn getest. Het aandeel mensen dat positief testte, groeide namelijk van 11,1 naar 11,6 procent. Zowel meer personen met als zonder klachten werden positief getest.

Verder meldt het RIVM 338 coronagerelateerde sterfgevallen. Vorige week ging het nog om 406 overleden coronapatiënten.

Persconferentie 

Om 19.00 uur begint de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) waarin wordt bekendgemaakt welke coronamaatregelen tijdens de feestdagen zullen gelden. Zowel het RIVM als het OMT heeft eerder geadviseerd om zeker tot medio januari geen maatregelen te versoepelen.

De recente stijging van de coronacijfers biedt het kabinet weinig ruimte om maatregelen te versoepelen, zo meldden bronnen zondag na een overleg in het Catshuis.


«   »