Politie zet waterkanonnen in om demonstratie Museumplein te beëindigen

Gepubliceerd op 17 januari 2021 om 15:23

De politie Amsterdam is bezig met het beëindigen van een protest op het Museumplein. Daar hadden zich vanmiddag honderden mensen verzameld voor een demonstratie met de naam 'Stem nooit meer kabinet Rutte!', georganiseerd door 'Nederland in verzet'.

Beeld: ANP | Coronavirus 

De gemeente Amsterdam had de betoging op het Museumplein verboden. Er kwam een noodbevel toen bleek dat er toch demonstranten op het plein stonden.

Daarop riepen de politie en mobiele eenheid de aanwezigen herhaaldelijk op om het Museumplein te verlaten. Toen daar geen gehoor aan werd gegeven, werden onder meer waterkanonnen en politiehonden ingezet. Volgens de gemeente heeft de politie wat dat betreft "volgens draaiboek" gehandeld.

De aanwezige betogers riepen herhaaldelijk "Doe het niet!" en benadrukten dat ze "uit liefde" waren gekomen. Op beelden was te zien dat ze zich niet aan de coronamaatregelen hielden, zoals het houden van anderhalve meter afstand.

Volgens NOS-verslaggever Marc Hamer, die op het Museumplein is, heeft de politie moeite met het terugdringen van de demonstranten en wordt er hier en daar "geknokt" en met vuurwerk gegooid. Het plein is nog niet helemaal leeg.

Westerpark

De gemeente Amsterdam had deze week als alternatief voor het Museumplein toestemming gegeven voor een demonstratie in het Westerpark, van 14.00 tot 16.00 uur en met maximaal 500 mensen.

Maar de organisatie was het niet eens met dat besluit. Een van de drijvende krachten achter het protest, Michel Reijinga uit Amstelveen, spande een kort geding aan, zonder succes. Daarop annuleerde hij de demonstratie. "Ik kan de veiligheid in het Westerpark niet garanderen omdat het aantal bezoekers dat wil komen hoger is dan 500", zei hij tegen NH Nieuws.


«   »