EMA: mogelijk verband zeldzame trombose en AstraZeneca, voordelen vaccin wegen zwaarder

Gepubliceerd op 7 april 2021 om 16:38

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft vandaag in een nieuw oordeel gemeld dat er een mogelijk verband is tussen de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes en het AstraZeneca-vaccin. Dat is te lezen in een persbericht op de website. De gecombineerde problemen moeten als zeer zeldzame bijwerking in de bijsluiter worden gezet.

Volgens het EMA wegen de voordelen van het vaccin op tegen de nadelen. De kans op de mogelijke, zeer zeldzame bijwerking is kleiner dan 1 op 100.000. "Het vaccin werkt zeer beschermend en redt levens", zei EMA-directeur Emer Cooke tijdens een persconferentie waarin ze de nieuwe beoordeling toelicht. "Door corona sterven nog steeds duizenden mensen. We moeten de vaccins die we hebben, gebruiken om onszelf te beschermen."

Het is volgens het EMA heel belangrijk dat zorgmedewerkers en mensen die het AstraZeneca-vaccin krijgen op de hoogte zijn van de zeer zeldzame mogelijke bijwerkingen. Daarom worden de productinformatie geüpdate en waarschuwingen toegevoegd.

Het EMA onderzocht de afgelopen dagen deze mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin in meer detail. In Europa kregen enkele tientallen mensen last van de zeldzame combinatie kort nadat ze het vaccin toegediend hadden gekregen. In Nederland kreeg Bijwerkingencentrum Lareb vijf van zulke meldingen binnen. Er zijn in ons land inmiddels meer dan 400.000 prikken met het vaccin gezet.

Beeld: GGD Rotterdam/Rijnmond


«   »