Versoepelingen gaan door: dit kan vanaf woensdag

Gepubliceerd op 17 mei 2021 om 12:15

Attractieparken en dierentuinen kunnen woensdag weer open, de terrassen met langere openingstijden mogen ontbijt en diner serveren en ook de sportscholen mogen de deuren weer openen. Vanwege de teruglopende besmettingen in de ziekenhuizen hoeft het demissionaire kabinet de pauzeknop niet in te drukken.

Premier Rutte en coronaminister De Jonge hadden dit extra ’weegmoment’ voor de zekerheid ingebouwd om er zeker van te zijn dat de cijfers echt de goede kant op gaan, zoals de modellen al wekenlang aangeven. Dat blijkt inderdaad het geval.

Behalve pretparken en dierentuinen mogen ook buitenmusea weer open. Sekswerkers mogen ook weer aan de slag. De bibliotheken kunnen op 20 mei weer normaal boeken uitlenen.

De tweede fase van het openingsplan zou doorgaan als er maandag een gemiddelde afname is in de instroom van ziekenhuizen van ongeveer 20 procent in vergelijking met de piek eind april, zegde Rutte toe. Wel blijven de basismaatregelen overeind, zoals mondkapjes binnen, anderhalve meter afstand en een beperkt aantal mensen bij elkaar.

Over de volgende fase in de versoepelingen zal het kabinet begin juni besluiten.

Beeld: NL nieuws


«   »