Vrijdag persconferentie, alle seinen op groen voor versoepelingen

Gepubliceerd op 26 mei 2021 om 15:31

Zaterdag 5 juni gaan allerlei nieuwe coronaversoepelingen in. Dat heeft minister De Jonge bekendgemaakt. Volgens hem staan alle seinen op groen, nu "alle cijfers die moeten dalen aan het dalen zijn en alle cijfers die moeten stijgen aan het stijgen zijn".

Vrijdag geven premier Rutte en De Jonge weer een persconferentie. Dan worden de details gepresenteerd. Maar naar verluidt mogen vanaf volgende week zaterdag maximaal dertig gasten bij restaurants en cafés naar binnen, wel met reserveringen en met vaste plaatsen. Ook musea, theaters, bioscopen en andere 'doorstroomlocaties' zijn vanaf die zaterdag weer te bezoeken, op voorwaarde dat mensen een tijdslot afspreken.

Mogelijk kunnen bij grote horecalocaties ook grotere aantallen mensen naar binnen, als ze een toegangstest hebben gedaan. Maar dat moet nog worden uitgewerkt en hangt samen met de wet over verplichte toegangstesten, die vannacht door de Eerste Kamer is aangenomen.

Eerder dan gepland

In grote lijnen komt het erop neer dat, met enkele aanpassingen, de versoepelingen van 'stap 3' zaterdag 5 juni ingaan. Eerder ging het kabinet nog uit van 9 juni, maar zaterdag lekte al uit dat dat waarschijnlijk zou worden vervroegd, omdat het met de coronacijfers de goede kant opgaat.

Nieuw is dat begin juni niet alleen de restaurants opengaan, maar ook de cafés. Gisteren zei minister Grapperhaus al dat hij af wil van het onderscheid tussen 'natte' en 'droge' horeca. Hij herhaalde dat vandaag en hij zei ook dat we er "nog niet aan toe zijn" om in cafés op schermen naar voetbalwedstrijden te kijken.

Vanaf 5 juni wordt ook het advies over het aantal mensen dat iemand thuis mag ontvangen anders: dat gaat van twee naar vier. Verder komen er meer mogelijkheden om te sporten.

Beeld: NL nieuws


«   »