Bijna terug naar normaal: deze versoepelingen gaan vandaag in

Gepubliceerd op 26 juni 2021 om 08:27

Niet meer per se thuiswerken, geen maximumaantal bezoekers thuis en geen mondkapjes meer in de supermarkt. Het zijn een paar van de versoepelingen die vandaag ingaan. "De nadruk ligt weer op wat er wél kan", zei demissionair premier Mark Rutte. Een overzicht van wat er nog meer wél mag – en wat nog niet.

Foto: NL nieuws

  • De mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Alleen op plekken waar afstand houden niet mogelijk is, zoals het openbaar vervoer, middelbare scholen en op vliegvelden blijft een mondkapje verplicht.
  • Er zit geen maximum meer aan het aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen, als je maar 1,5 meter afstand kunt houden.
  • Ook op straat geldt geen maximale groepsgrootte meer. Je mag bijvoorbeeld weer gewoon met zijn allen naar het park, opnieuw: zolang je 1,5 meter afstand kunt bewaren.
  • Het dringende advies om zo veel mogelijk thuis te werken vervalt. Het wordt vervangen door een nieuw advies om maximaal 50 procent van je werktijd op kantoor te zijn.
  • Cafés en restaurants mogen weer open op hun oude openingstijden en zoveel gasten ontvangen als ze willen. "Ze mogen hun zaak vullen op anderhalve meter", zei Rutte. Op de terrassen mogen ook spatschermen tussen de tafels worden gezet. Ze mogen ook kiezen om mensen alleen met toegangsbewijs toe te laten. Dan vervalt de anderhalve meter. Dat is name voor nachtclubs en discotheken (die ook weer open mogen) goed nieuws, omdat daar de anderhalve meter afstand niet mogelijk is.
  • Tv-schermen in de horeca mogen weer en ook na 22.00 uur mag weer alcohol worden verkocht. De achtste finale van het Nederlands elftal kan dus in het café worden bekeken.
  • Theaters en concertzalen mogen zoveel mensen toelaten als ze kunnen op anderhalve meter.
  • In pretparken, dierentuinen en musea, de zogenoemde 'doorstroomlocaties', geldt wel nog een maximumaantal bezoekers, maar dat wordt opnieuw verder verhoogd. De norm wordt 1 persoon per 5 vierkante meter.
  • Voor contactberoepen, zoals fysiotherapeuten en masseurs, wordt een uitzondering gemaakt op de mondkapjesplicht. Hoewel afstand houden daar onmogelijk is, mogen zij toch werken zonder mondkapje.
  • Amateursportverenigingen mogen weer volwaardige wedstrijden spelen, in alle leeftijdscategorieën. Ook publiek is welkom.
  • De laatste sector van het verenigingsleven gaat van het slot: zangkoren mogen weer samen zingen, muziekscholen, harmonieën en orkesten mogen weer samen spelen.
  • Ook het verbod op evenementen vervalt, maar dan wel pas op 30 juni. Dat is de datum die altijd al genoemd was. Vanwege de voorbereidingstijd die gemeenten nodig hebben voor het verlenen van een vergunning is besloten dit niet te vervroegen.

 

Eén van de belangrijkste veranderingen, is dat de mondkapjesplicht grotendeels wordt afgeschaft. Zoals hierboven bij de versoepelingen staat, zijn mondkapjes alleen nog verplicht op plekken waar afstand houden niet mogelijk is, zoals in het openbaar vervoer, op middelbare scholen en op vliegvelden. 

Het is een versoepeling waar een groot deel van de Nederlanders blij mee is. Uit onderzoek van I&O Research bleek vorige week dat dit is waar mensen zich de afgelopen tijd het meest op hadden verheugd: het werd door 67 procent genoemd.

Elkaar weer kunnen aanraken en knuffelen stond op de tweede plek met 52 procent, 'niet meer steeds over alles hoeven nadenken' werd door de helft genoemd, en 43 procent is vooral blij als we geen afstand meer hoeven te houden – iets waar we nog in elk geval tot half augustus op moeten wachten.

Opvallend is dat Israël, terwijl Nederland de mondkapjes grotendeels afschaft, gisteren besloot het gebruik ervan juist weer te verplichten op binnenlocaties. Het aantal coronabesmettingen neemt daar weer toe, waarschijnlijk door de deltavariant (ook bekend als de Indiase variant). 15 juni werd de mondkapjesplicht daar juist als een van de laatste coronamaatregelen opgeheven. In Israël is 55 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.

Over de vraag of mondkapjes helpen, is altijd veel discussie gebleven. Het RIVM zegt daarover: "Waarschijnlijk helpen niet-medische mondkapjes maar beperkt bij het voorkomen van besmetting van anderen. Mondkapjes zijn dan ook geen vervanging van de hygiënemaatregelen, afstand houden, drukte vermijden en thuisblijven bij klachten."

"De effectiviteit van een niet-medisch mondkapje hangt sterk af van de kwaliteit van de materialen, pasvorm en de wijze waarop de gebruiker met het mondkapje omgaat. De term mondkapje klopt eigenlijk niet helemaal, het moet namelijk ook over de neus worden gedragen om een effect te hebben."

Een andere belangrijke wijziging die deze week plaatsvond in het coronabeleid, is dat de CoronaCheck-app werd gelanceerd. Daarmee kun je aantonen dat je volledig gevaccineerd bent, recent corona hebt gehad of recent een coronatest hebt gedaan die negatief was. Met andere woorden: dat je geen corona hebt en voldoende tegen het virus bent beschermd.

Met die app kun je binnen Europa reizen, maar ook toegang krijgen tot bijvoorbeeld evenementen in Nederland. De app werd donderdag gelanceerd. Wie geen smartphone heeft, kan het bewijs overigens ook op papier krijgen. In onderstaande video vertellen we je hoe het 'coronapaspoort' werkt en waar je rekening mee moet houden als je ermee wil reizen.