Kabinet: jongeren ouder dan twaalf jaar kunnen Pfizer-prik halen

Gepubliceerd op 30 juni 2021 om 13:22

Het demissionaire kabinet neemt het advies van de Gezondheidsraad over om alle jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar die dat willen te vaccineren met het Pfizer-vaccin. Dinsdag oordeelde de raad dat het inenten van jongeren voordelen biedt, omdat het zowel hun als de rest van de samenleving gezondheidswinst oplevert.

Foto: NL nieuws

Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste prikken voor jongeren beschikbaar komen. Alle volwassenen kunnen al terecht voor een coronaprik. Recent zijn zeker tienduizend Pfizer-vaccins extra beschikbaar gekomen, omdat zo'n tien- tot twintigduizend achttienplussers met een vaccinatieafspraak voor Pfizer kozen voor het Janssen-vaccin.

Volgens de raad wegen de voordelen van het vaccineren op tegen de nadelen. Hoewel een kind normaliter relatief weinig last ervaart van een coronabesmetting, bestaat de kans wel dat diegene alsnog ernstig ziek kan worden. Dat terwijl de nadelen - de mogelijke bijwerkingen van de Pfizer-prik, zoals hoofdpijn en vermoeidheid - binnen enkele dagen verdwijnen.

Het vaccineren van jongeren kan tevens een coronagolf in het najaar grotendeels voorkomen, beargumenteert de raad, omdat er minder virusverspreiding plaats zal vinden. Dat beschermt ook de oudere leeftijdsgroepen. Voor jongeren zelf betekent het ook een kleinere kans op "beperkende maatregelen die een negatieve invloed op hen hebben, zoals quarantaine of het sluiten van scholen", schrijft de raad.

Het advies van de Gezondheidsraad helpt ook jonge gezinnen in de aankomende vakantieperiode. Veel landen eisen dat kinderen vanaf jonge leeftijden gevaccineerd moeten zijn, anders moeten zij bij aankomst in het land een negatieve testuitslag overhandigen. Die testen kunnen vanaf woensdag gratis aangevraagd worden.


«   »