Kabinet houdt vanavond persconferentie na oplopende coronacijfers

Gepubliceerd op 9 juli 2021 om 11:55

Demissionair premier Mark Rutte en minister de Jonge (Volksgezondheid) houden vrijdagavond om 19.00 uur een persconferentie over de coronasituatie in het land. Dat is zojuist bekendgemaakt. Naar verwachting worden enkele nieuwe maatregelen aangekondigd, zoals de sluiting van clubs en opschorting van meerdaagse evenementen.

Foto's en edit: NL nieuws

Het Outbreak Management Team adviseert het kabinet deze vrijdag over de vraag of er nieuwe maatregelen genomen moeten worden. Afhankelijk van dat advies zou mogelijk een persconferentie volgen. Dat besluit is nu officieel genomen.

De coronacijfers bevinden zich sinds een kleine week in een scherp stijgende lijn. Waar vorige week vrijdag nog minder dan duizend positieve testen werden gemeld, waren dat er donderdag al bijna 5.500.

Het kabinet had gerekend op een kleine stijging van de coronacijfers, door de grote versoepelingen die eind juni zijn doorgevoerd. De bewindslieden zijn echter verrast door de omvang van de toename. Daarom vroeg De Jonge eerder deze week om een spoedadvies van het OMT of nieuwe maatregelen gewenst zijn.

Het sluiten van clubs en opschorten van meerdaagse evenementen zou de doelgroep raken die momenteel het vaakst positief test: de 15- tot en met 29-jarigen. Vorige week was die leeftijdsgroep goed voor ruim 65 procent van alle positieve testen. Ook reizigers (11,1 procent) hebben een flink aandeel in het aantal positieve testen, maar het is niet duidelijk of er ook voor hen nieuwe maatregelen volgen.


«   »