Weekcijfers RIVM: 51.957 mensen positief getest, R getal boven de 2

Gepubliceerd op 13 juli 2021 om 15:54

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn afgelopen week 51.957 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat is forse stijging ten opzichte van vorige week.

Foto: NL nieuws

Dat is maar liefst een verzesvoudiging ten opzichte van vorige week. Met zo'n vaart gingen de besmettingscijfers in de hele coronacrisis nog niet omhoog.

Bovendien is de gestage afname van het aantal positieve tests de voorgaande weken in een mum van tijd volledig tenietgedaan.

Het is onduidelijk of naast de tests die gedaan zijn bij de GGD ook de tests die zijn afgenomen via Testen voor Toegang zijn meegenomen in de weekcijfers van het RIVM.

Wel bevestigt de rapportage van het RIVM het beeld van jongeren die in de horeca en op feestjes besmet raken. Bij de mensen van wie bekend is waar ze het virus opliepen, was dat in 37 procent van de gevallen in de horeca. De thuissituatie volgt met 28 procent. Bezoek thuis is goed voor 16 procent van de herleide gevallen, feestjes voor 15 procent en de werksituatie voor 7 procent.

Reproductiegetal

Het zogenoemde reproductiegetal van het coronavirus (R) is gestegen tot 2,17, laat RIVM-topvrouw Aura Timen dinsdag weten in een presentatie aan de Tweede Kamer. Vrijdag stond dat getal nog op 1,37. Een reproductiegetal van 2,17 betekent dat 100 besmette personen gemiddeld 217 anderen besmetten en dat het virus zich dus aan het verspreiden is.

Het is de hoogste R-waarde sinds 24 februari 2020. Toen lag die waarde op 2,18. Volgens het coronadashboard is dat de hoogste waarde die de R heeft gehad.


«   »