1,5 meter gaat weg eind deze maand, coronapas wel verplicht

Gepubliceerd op 14 september 2021 om 19:04

Nederland mag eind september afscheid nemen van de 1,5 meter regel, die ons anderhalf jaar bezig heeft gehouden. Demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge gaven dinsdagavond weer een persconferentie. 

Foto/edit: NL nieuws

Op zaterdag 25 september komen er ook versoepeling in de mondkapjesplicht. Op scholen, stadions en andere openbare plekken hoeven geen mondkapjes gedragen meer te worden. Alleen in de tram, trein, metro en bus blijven mondkapjes verplicht. Rutte vraagt aan Nederland ‘iedereen in zijn waarde te laten.’ De maximale groepsgrootte in het mbo en het hoger onderwijs verdwijnt ook dezelfde datum.

Evenementen en festivals mogen ook weer worden gehouden. Dit geldt voor zowel eendaagse als meerdaagse evenementen. Een voorwaarde is dan wel dat de bezoekers elke 24 uur hun coronapas laten zien. Er geldt geen maximum voor het aantal bezoekers en er is geen verplichte sluitingstijd zoals in de horeca.

Lees ook: Meerdaagse evenementen binnenkort onder voorwaarden weer mogelijk

Ook evenementen binnen zonder vaste zitplaatsen - denk aan popconcerten - zijn weer toegestaan vanaf 25 september. Hooguit 75 procent van de zaalcapaciteit mag benut worden en de bezoekers moeten ook hier een coronatoegangsbewijs overleggen. Bij een concert met vaste zitplaatsen is geen maximale capaciteit vastgesteld. Alle evenementen binnen moeten net als de horeca sluiten om middernacht.

Lees ook: Eind september ook mogelijk meerdaagse evenementen toegestaan

Voetbalstadions mogen volledig gevuld worden, wel moet er bij de entree om de coronapas gevraagd worden.

Discotheken en nachtclubs mogen binnenkort ook weer open, zij het tot middernacht. Voor deze clubs gaat hetzelfde gelden als voor de rest van de horeca. De sluitingstijd is middernacht en een coronatoegangsbewijs is verplicht.

Als iemand in de klas met het coronavirus besmet is, moet nu nog de hele schoolklas naar huis. Dat hoeft niet meer vanaf 20 september. Dan wordt er gekeken naar de nauwe contacten van de besmette leerling, waardoor slechts een paar leerlingen voorlopig geen fysiek les meer kunnen krijgen. In sommige gevallen kan de GGD nog wel adviseren om de hele klas naar huis te sturen. Dat gebeurt als er bijvoorbeeld meer positieve gevallen zijn.


«   »