Dit zijn de mogelijke coronamaatregelen die morgen bekend worden in de persconferentie

Gepubliceerd op 1 november 2021 om 19:53

Ruim een maand na de grote versoepelingen trapt het demissionaire kabinet mogelijk opnieuw op de rem. Dinsdagavond houdt het demissionaire kabinet weer een corona persconferentie. Na verwachting worden er maatregelen getroffen om de cijfers te laten dalen. Dit verwachten we dat er morgen bekend word.

Beeld: NL nieuws, coronaminsister Hugo de Jonge

Vanaf vrijdag is mogelijk de coronapas verplicht in onder meer sportscholen en zwembaden en op zogenoemde doorstroomlocaties als dierentuinen, pretparken en musea.

Het kabinet heeft ook gesproken over het invoeren van de coronapas op het werk en in het hoger onderwijs en het mbo, maar volgens de ingewijden gaat dat niet op korte termijn gebeuren. Voor een QR-code op het werk is ook een wetswijziging voor nodig is, waar de Tweede Kamer dan mee moet instemmen.

Verder komt de mondkapjesplicht terug in publieke binnenruimtes zoals gemeentehuizen en bibliotheken en bij contactberoepen zoals kappers. De kans groot dat mondkapjes ook weer verplicht worden in winkels en stations, maar een definitief besluit daarover wordt morgen pas verwacht.

Een maatregel die wordt aangescherpt is het thuiswerkadvies, ruim een maand nadat het advies was ingetrokken. Het demissionaire kabinet wil voortaan dat mensen de helft van de tijd thuiswerken.

Of er specifieke maatregelen komen voor niet-gevaccineerden hangt nog boven de markt. De zogenoemde 2G-regel is niet volledig van tafel als mogelijke maatregel. Dat betekent dat alleen gevaccineerden of mensen die zijn genezen van corona een QR-code kunnen krijgen. Nu krijgen niet-gevaccineerden die ook nog bij een negatieve coronatest. 

De mogelijke maatregelen:

-Houd anderhalve meter afstand (dringend advies, per direct)
-Werk de helft van de tijd thuis (dringend advies, per direct)
-Het coronatoegangsbewijs geldt ook in onder meer sportscholen, zwembaden en ‘doorstroomlocaties’ als dierentuinen, musea en pretparken (plicht, vanaf 6 november)
-Draag een mondkapje in publieke binnenruimten zoals winkels, stations, bibliotheken en gemeentehuizen (verplicht, vanaf 6 november)
-Een regionale aanpak in corona-brandhaarden lijkt onhaalbaar, wel worden bedrijven en burgemeesters opgeroepen beter te handhaven 
-Extra regels exclusief voor ongevaccineerden zijn voorlopig uit beeld
-Het kabinet bereidt alvast wetgeving voor zodat de coronapas ook bij bedrijven verplicht kan worden

Dinsdag 2 november geeft het kabinet weer een persconferentie, je kan de persconferentie live volgen op deze site


«   »