Safety car helpt Verstappen naar kampioenschap formule 1

Gepubliceerd op 12 december 2021 om 15:33

Max Verstappen is voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen in de Formule 1-geworden. De 24-jarige coureur van Red Bull Racing eindigde in de beslissende slotrace in Abu Dhabi voor zijn concurrent Lewis Hamilton.

Beeld: Bruno HQ

De leiding in de allesbeslissende grand prix was bijna de gehele race in handen van Hamilton, maar na een indrukwekkende inhaalrace, ging de winst alsnog naar Verstappen.

Het is voor het eerst dat een Nederlander wereldkampioen is geworden in de Formule 1. Daarmee zijn er nu vijftien landen die ooit een Formule 1-kampioen hadden. De laatste keer dat een land zich bij dat rijtje voegde, was in 2005 toen Fernando Alonso Spanje een Formule 1-titel bezorgde.

Verstappen eindigde dit seizoen liefst bij 18 van de 22 grand prixs op het podium. Alleen in Azerbeidzjan (18de), Groot-Brittannië (uitgevallen), Hongarije (9de) en Italië (uitgevallen) zat hij niet bij de topdrie.

Tien keer werd de Red Bull-coureur tot winnaar van een grand prix gekroond, acht keer kwam hij als tweede over de finishlijn.

Met zijn 24 jaar en 73 dagen is Verstappen een van de jongste Formule 1-coureurs met een wereldtitel op zak. Alleen Sebastian Vettel (23 jaar en 134 dagen), Hamilton (23 jaar en 300 dagen) en Alonso (24 jaar en 58 dagen) waren jonger toen ze wereldkampioen in de hoogste raceklasse werden.


«   »