Nieuw-Zeeland coronavrij, laatste restricties opgeheven

Gepubliceerd op 8 juni 2020 om 08:55

In Nieuw-Zeeland is al 17 dagen geen nieuwe coronabesmetting meer vastgesteld. Nog slechts één iemand was besmet met het virus, maar ook deze allerlaatste persoon is genezen verklaard. Het land is coronavrij en premier Ardern besluit daarom de laatste nog geldende restricties op te heffen.
Al enkele weken was het dagelijkse leven in Nieuw-Zeeland het 'nieuwe normaal'. Maar premier Jacinda Ardern besluit nu een stapje verder te gaan: de nog geldende beperkingen, zoals sociale afstand en contact-onderzoek, worden vanaf middernacht opgeheven. Alleen de landsgrenzen blijven gesloten.

De beslissing komt vlak na de persconferentie van de Nieuw-Zeelandse volksgezondheidsexpert Ashley Bloomfield. Hij liet weten dat de allerlaatste coronapatiënt genezen is. "Dit is zeer goed nieuws voor de persoon in kwestie", vertelde hij. De vrouw, van in de vijftig, was de laatste bekende besmetting in het land. Ze is nu al 48 uur klachtenvrij.
"Ook de rest van Nieuw-Zeeland kan zeer tevreden zijn", benadrukte Bloomfield. "We hebben - voor het eerst sinds 28 februari - geen actieve besmettingen. Dat is een mijlpaal. Maar we moeten voorzichtig blijven in onze strijd tegen covid-19."


«   »