Ministerie meldde maandenlang veel te weinig opnames coronapatiënten

Gepubliceerd op 14 oktober 2020 om 14:08

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) heeft de afgelopen maanden veel te weinig ziekenhuisopnames van coronapatiënten gemeld. Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl. Het ministerie is daarom overgestapt op een nieuwe bron voor het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Het gevolg is dat het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames woensdag in één klap ruim is verdubbeld ten opzichte van dinsdag.

Beeld: NL nieuws | coronavirus

Het gemiddelde aantal patiënten dat per dag wordt opgenomen is hierdoor binnen een dag opgelopen van 57 naar 134,3. En dat terwijl de signaalwaarde, die functioneert als een alarmbel, 40 is. Deze signaalwaarde is een van de belangrijkste indicatoren voor het kabinet om het risiconiveau van de corona-uitbraak in te schatten.

Voorheen gebruikte het dashboard open data van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) afkomstig van de GGD's. Vanaf dinsdagavond gebruikt het controlemiddel gegevens van Stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie) voor het dagelijkse beeld van de ziekenhuisopnames. Volgens VWS geven de NICE-cijfers een "beter" en "actueler" beeld van de druk op de zorg.

De Rijksoverheid zette het dashboard begin deze zomer online. Uit berekeningen van NU.nl blijkt dat het RIVM tussen 1 juli en 13 oktober ruim 1.500 ziekenhuisopnames doorgaf. Stichting NICE meldde in dezelfde periode ruim 3.380 nieuwe opnames. Dat is ruim twee keer zo veel als het RIVM deed en een verschil van maar liefst circa 1.880 opnames in nog geen 3,5 maanden tijd. Gemiddeld gaat het om achttien patiënten per dag.

Hierbij gaat het om coronapatiënten op een verpleegafdeling. Data van intensive care-opnames staan hier los van en worden apart vermeld.

Als verklaring voor het verschil zegt het ministerie dat het RIVM, die de gegevens van de GGD's dagelijks als open data publiceert, alleen de patiënten meeneemt die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis liggen. NICE neemt volgens het ministerie ook opnames mee van patiënten met COVID-19, die om een andere reden in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Volgens het RIVM kan het echter ook voorkomen dat iemand positief test, maar pas later naar het ziekenhuis gaat. De GGD's hebben hier geen zicht op, aldus een woordvoerder. Bovendien zijn ziekenhuizen niet verplicht om hun opnamecijfers te delen met de GGD, zegt hij. Het RIVM stapte voor de wekelijkse updates over het coronavirus begin deze maand al over op data van Stichting NICE voor het aantal ziekenhuisopnames.

De cijfers van Stichting NICE geven - in tegenstelling tot de GGD-cijfers - echter geen inzicht op regionaal niveau. Om de data van NICE te regionaliseren moet volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) "de juridische grondslag eerst goed geregeld worden", zo schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het is onduidelijk op welke cijfers en in welke mate het kabinet zich de afgelopen maanden gebaseerd heeft bij het bepalen van het coronabeleid.

NU.nl is nog in afwachting van een reactie van het ministerie.