De verkiezingen tot nu toe: Trump spreekt van 'fraude' en claimt overwinning, Biden vraagt om geduld

Gepubliceerd op 4 november 2020 om 11:44

  • Biden, Democrat, 224
  • Trump, Republican, 213

270 to win

After 41 of 50 states

Donald Trump en zijn Democratische rivaal Joe Biden denken beiden de presidentsverkiezingen te hebben gewonnen. Donald Trump claimt al de overwinning en spreekt van ‘fraude’ om hem een tweede termijn te ontnemen.  Alle stembureaus zijn nu gesloten maar het kan dagen duren eer er een definitieve uitslag is. 

Beeld: AFP | Verkiezingen VS

De avond verliep wisselend. Biden nam aanvankelijk een voorsprong, maar raakte die snel kwijt toen Trump in belangrijke staten als Florida, Texas, Ohio en Iowa de winst pakte. Uiteindelijk gaan de later getelde poststemmen de doorslag geven, zoals al werd verwacht.

Joe Biden zei in een verklaring dat hij rekent op de eindoverwinning wanneer alle stemmen zijn geteld. ,,Ik denk dat we op weg zijn om deze verkiezingen te winnen.” Dat vraagt geduld van zijn aanhangers maar ‘het komt goed’, beloofde hij de toch wel aangeslagen Democraten. De optimistische peilingen, voorspellingen van een verpletterende overwinning voor de uitdager, zijn voor de geschrokken aanhangers van Biden zeker niet uitgekomen.  

Donald Trump was veel stelliger. Hij claimde op een persconferentie in het Witte Huis al de overwinning. ,,Ik wil het Amerikaanse volk bedanken voor hun steun. Een zielig stelletje mensen wil dat ongeldig verklaren. We zijn klaar voor een groot feest, want we winnen alles. Maar ineens wordt het afgelast.” Volgens de Amerikaanse president staat hij duidelijk voor en zal het late tellen van per post gestuurde stemmen leiden tot fraude. ,,Dit is fraude, beschamend voor het Amerikaanse volk”, eindigt Trump, zonder bewijs te leveren voor die uitspraak. ,,We hebben deze verkiezingen gewonnen. Dit is een megafraude. Ons doel is nu de integriteit van de verkiezingen te garanderen. We gaan naar het Hooggerechtshof. Het stemmen moet stoppen.” Het campagneteam van Joe Biden heeft inmiddels laten weten dat  juridische teams klaar staan om de Amerikaanse president Donald Trump te counteren als hij zijn dreigement hardmaakt om naar de rechtbank te stappen om het tellen van poststemmen te laten stoppen. ,,Trumps gedrag is schandelijk, ongehoord en geeft een verkeerde voorstelling van zaken", aldus de campagnemanager van Biden.  

Afgelopen weekeinde ontkende Trump nog om vervroegd de overwinning te gaan claimen. Het is ook een riskante strategie, menen waarnemers. Vooral als het militante deel van zijn aanhangers straks ook op straat alvast hun gelijk wil halen. 


«   »