De staten die de doorslag geven melden pas donderdag of vrijdag de uitslag

Gepubliceerd op 4 november 2020 om 17:13

De Amerikaanse verkiezingen blijven nog minstens een dag spannend. Het is momenteel wachten op de uitslagen van de laatste staten en die komen naar verwachting pas morgen of later. Die resultaten zullen bepalend zijn voor de einduitslag. 

Beeld: Twitter | Verkiezingen VS

Hou je adem niet in als je vandaag de uitslag verwacht, want in Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina en Georgia zijn ze nog wel even druk aan het tellen. Dat wil zeggen dat er naar verwachting pas morgen of zelfs vrijdag een uitslag gaat komen. Deze staten staan ook wel bekend als swing states, oftewel staten waar de uitslag niet per definitie vastligt. In al deze staten gaat het om een aanzienlijk aantal kiesmannen en zowel Trump als Biden hebben hun steun nodig om te winnen.

In Wisconsin zijn tien kiesmannen te behalen, ergens morgenmiddag - onze tijd -  wordt de uitslag verwacht. Wisconsin is een staat waar witte arbeiders een belangrijke stem hebben. Die moesten niets hebben van Hillary Clinton. Trump won er vier jaar geleden heel onverwacht, maar nu staat Biden voor met een klein aantal stemmen. In de peilingen had hij een veel grotere voorsprong.

In Michigan, dat mogelijk pas donderdagochtend uitsluitsel geeft, staat Trump juist voor, maar loopt Biden op hem in nu met name de stemmen per post worden toegevoegd. Hier zijn zestien kiesmannen te behalen. Michigan was samen met Wisconsin, Pennsylvania en Minnesota een van de zogenoemde blue wall-staten die vroeger altijd bijna automatisch naar de Democraten gingen. Het politieke klimaat in Michigan is al een tijdje explosief. Een pro-Trumpmilitie viel het parlementsgebouw aan en wilde de Democratische gouverneur ontvoeren. Vraag is hoe een late nederlaag voor Trump daar gaat vallen.  


«   »