Tienduizenden bij March for Trump in Washington, president groet hen vanuit auto

Gepubliceerd op 14 november 2020 om 19:03

In Washington DC hebben zich enkele tienduizenden mensen verzameld om hun steun te betuigen aan president Trump en de verkiezingsuitslag af te wijzen. Ook in andere Amerikaanse steden staan betogingen gepland van burgers die geloven dat er bij de verkiezingen van 3 november is gefraudeerd, zodat de Democraat Joe Biden kon winnen. Bewijs voor fraude is er niet.

Beeld: Reuters | Verkiezingen VS

Mensen zijn naar Washington gekomen om elkaar te troosten en te steunen, maar ook om een bevestiging te krijgen van het eigen gelijk, zegt correspondent Marieke de Vries. "Het gelijk dat hen verteld wordt via rechtse media, dat deze verkiezingen gestolen zouden zijn, dat er stembusfraude is gepleegd."

Deze mensen komen uit het hele land, zegt De Vries. "Het zijn mensen uit de rechterflank, variërend van de Proud Boys en milities die Trump trouw gezworen hebben tot gewone hardwerkende Amerikanen die achter hun president blijven staan."

Er zijn tegendemonstraties aangekondigd. De politie zegt de situatie strak te monitoren en in te grijpen als de betoging uit de hand loopt.

De demonstratie in Washington begon om 12.00 uur plaatselijke tijd op Freedom Plaza. Dat was om 18.00 uur in Nederland. Anderhalf uur eerder reed Trump met een escorte van beveiligers langs honderden enthousiaste aanhangers die zich al in het stadscentrum verzameld hadden. Het overgrote deel droeg geen mondkapje.

President Trump legt zich niet bij zijn nederlaag neer, maar hintte gisteren toch op een machtsoverdracht. In een toespraak over coronamaatregelen zei hij dat zijn regering niet tot een lockdown zal overgaan, maar dat een volgende regering dat misschien wel zal doen. "De tijd zal ons leren welke regering daar verantwoordelijk voor zal zijn."

De Vries denkt dat het een verspreking was, maar wel een veelbetekenende. "Het liet zien dat hij er in zijn hoofd misschien toch al rekening mee houdt dat in januari Biden wordt geïnaugureerd. Maar het is voor hem nog absoluut te vroeg om dat toe te geven. Dat was het zeker gisteren, een dag voor deze enorme steun-rally."


«   »