Nederland naar de stembus voor de waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen

Gepubliceerd op 15 maart 2023 om 11:54

Nederland gaat vandaag naar de stembus voor de waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen. Het is de eerste verkiezing(en) sinds de coronacrisis zonder maatregelen, en dus kan er weer gestemd worden zonder beperkingen.

Vanmorgen om half acht opende de eerste stembureau haar deuren. Vanavond om negen uur gaan de stembureaus dicht. Kijk hier voor de stembureaus bij u in de buurt.

In de grote steden ligt het opkomstpercentage voor de Provinciale Statenverkiezingen halverwege de ochtend tussen de 6 en 10 procent. In Rotterdam had rond 10.30 uur 6,7 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht. In Utrecht ging het om 9,7 procent.

Het kleinste stembureau staat dit jaar opnieuw in het Overijsselse Marle. Daar kunnen kiezers terecht in de woonkamer van Wim Westhoff. Tijdens verkiezingen in coronatijd moest hij met zijn stembureau uitwijken naar zijn schuur.
Elders in Nederland zijn ook enkele opvallende stemlocaties te vinden, zoals op de parkeerplaats van attractiepark Linnaeushof in de gemeente Heemstede. In Tilburg is poppodium 013 verbouwd tot een stembureau dat op jongeren is gericht, terwijl Rotterdammers terechtkunnen in de stadions van Sparta en Excelsior. In Den Haag kunnen kiezers naar de tijdelijke Eerste en Tweede Kamer en miniatuurstad Madurodam.

Onze fotograaf Jessy mag vandaag ook stemmen. Hij doet dat dit jaar voor het eerst.

Beeld: NL nieuws - Bekijk alle foto's op NL foto en video.