Lokale partijen winnen weer terrein: samen opnieuw veruit de grootste

Gepubliceerd op 17 maart 2022 om 11:06

De lokale partijen hebben het zoals verwacht ook dit jaar weer goed gedaan bij de gemeenteraadsverkiezingen. Vier jaar geleden werden ze gezamenlijk al de grootste van Nederland en dat zal dit jaar niet anders zijn. Rond 8.30 uur was 99,1 procent van de stemmen geteld.

Beeld: NL nieuws

De lokale partijen halen tot nu toe gezamenlijk ruim 3.400 zetels. Hoewel van enkele gemeenten de uitslag nog niet bekend is, gaan de lokale partijen duidelijk aan kop. Bij de grootste landelijke partijen staat de teller op ongeveer 1.000 zetels.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 waren de lokalen ook de grote winnaars, met ongeveer een derde van de stemmen. Al bijna twee decennia groeit het percentage stemmers op lokale partijen. Het lijkt er ook dit jaar op dat die partijen verder groeien en meer zetels halen dan vier jaar eerder.

In Rotterdam is Leefbaar Rotterdam met elf zetels opnieuw de grootste geworden. In Den Haag gaat Hart van Den Haag, de politieke partij van Richard de Mos, voorlopig aan kop.

In Amsterdam lijkt de PvdA voor het eerst weer de grootste te worden, ten koste van GroenLinks. Die laatste partij behoudt wel de koppositie in Utrecht, ondanks een zetelverlies van 12 naar 9.

Het algemene beeld is vooral dat er geen grote verschuivingen bij de landelijke partijen zijn. VVD en CDA lijken de grootste landelijke partijen te worden, net als vier jaar geleden. Wel halen ze beide procentueel gezien iets minder stemmen dan in 2018.

De VVD heeft iets meer stemmen binnengehaald dan het CDA, maar die laatste partij heeft omgerekend weer meer zetels. Dit komt doordat het aantal stemmen dat voor een gemeenteraadszetel nodig is sterk verschilt per gemeente.

Er werd bij de christendemocraten gevreesd dat de lokale afdelingen last zouden hebben van de landelijke sores. Er waren een chaotische leiderschapswissel en tegenvallende Tweede Kamerverkiezingen en het populaire Kamerlid Pieter Omtzigt verliet de partij met veel ruzie en rumoer.

De SP zakt intussen wel verder weg. Sinds Lilian Marijnissen in december 2017 fractievoorzitter werd, werd bij vier opeenvolgende verkiezingen (gemeenteraad, Provinciale Staten, Europees Parlement en Tweede Kamer) verloren. Ook nu verliest de partij raadszetels.

FVD, Volt en Bij1 deden in veel gemeenten voor het eerst mee en wisten in een aantal gevallen zetels te bemachtigen.