Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland op het coronavirus getest worden

Gepubliceerd op 23 mei 2020 om 16:05

De ommezwaai in het Nederlandse testbeleid gaat volgende week van start: waar nu nog alleen specifieke groepen zoals zorgpersoneel en leraren worden getest, is die mogelijkheid er op 1 juni voor iedereen.
Het betekent dat iedereen met corona-achtige klachten zich vanaf eind volgende week kan melden. Een afspraak maken bij de GGD moet via een speciaal telefoonnummer dat komende week via een publiekscampagne wordt verspreid.
"De eerste tests zullen op 1 juni, Tweede Pinksterdag, worden afgenomen", zegt Sjaak de Gouw, GGD-directeur en portefeuillehouder infectieziektebestrijding tegen de NOS.
Het ministerie van Volksgezondheid zei al in juni te willen beginnen met het testen van iedereen met klachten. Het streven daarbij was 1 juni. Die startdatum wordt dus gehaald, zegt de GGD-directeur.

Zelf bepalen of test zin heeft

Of je zo'n test ook echt nodig hebt, bepaal je straks zelf. Met zelfs de minste klachten van verkoudheid of koorts kan je al voor een test naar de GGD. "Er komt geen arts aan te pas en er is niemand die je tegenhoudt", zegt De Gouw. De uitslag van de test volgt 24 uur na afname.
Hij benadrukt dat een test wel zin moet hebben. "Het heeft dus geen zin om te komen als je geen enkele klacht hebt, of als je klachten hebt die niets te maken hebben met verkoudheid."
In hoeverre één keer hoesten of niezen al voldoende is om getest te worden, moet iedereen zelf bepalen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. "Iedereen moet bij zichzelf te rade gaan met de vraag: zijn dit klachten die passen bij covid-19? Zo ja, dan kun je getest worden".


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.