Coronavaccin van Pfizer/BioNTech krijgt groen licht

Gepubliceerd op 21 december 2020 om 15:03

Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech heeft vanmiddag groen licht gekregen en beland nog voor de feestdagen op de markt zo is zojuist bekend geworden op een persconferentie van de Europese medicijnwaakhond EMA.

Beeld: GGD Rotterdam/Rijnmond | Laatste update: 15:05 | coronavirus

De Europese toezichthouder baseert het oordeel op tienduizenden pagina's aan informatie over met name de fase 3-studie. Dat is het onderzoek waarbij ruim 40.000 deelnemers het vaccin kregen in met name Noord- en Zuid-Amerika.

In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk wordt het middel al toegediend. Vanaf zondag beginnen de eerste EU-landen met inenten. In Nederland wordt op 8 januari de eerste prik gezet en begint op 18 januari het vaccineren op grotere schaal.

Verpleeghuizen

Nederland zal in eerste instantie 507.000 doses ontvangen, goed voor zo'n 250.000 mensen. Het kabinet heeft aangekondigd als eerste medewerkers van verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk beperkten te willen vaccineren. De hoop is dat daarmee ook de bewoners van deze instellingen worden beschermd.

De Gezondheidsraad komt binnen enkele dagen nog met een nieuw advies: op basis daarvan kan de voorrangsprocedure nog worden aangepast.

De vergunning die gaat worden afgegeven is een voorwaardelijke vergunning. Dat betekent dat Pfizer de komende tijd het EMA op de hoogte moet houden van de resultaten uit de studies die nog lopen en het EMA het vaccin over een jaar opnieuw zal beoordelen.

Op 6 januari zal het EMA oordelen over het vaccin van Moderna. De eerste doses daarvan hoopt Nederland nog in januari te ontvangen.


«   »