Avondklok van kracht: van 21.00 uur tot 4.30 uur is het stil op straat

Gepubliceerd op 23 januari 2021 om 21:00

De avondklok is zaterdag sinds 21.00 uur van kracht: tot 4.30 uur mag niemand meer zonder geldige reden naar buiten in Nederland. Het kabinet voerde de maatregel deze week in om het coronavirus te bestrijden.

Beeld: NL nieuws | Coronavirus

Tijdens de avondklok mogen mensen zich niet op straat of op andere openbare plekken begeven. Onder anderen mensen die voor hun werk onderweg zijn of in een medische noodsituatie verkeren mogen wel buitenkomen. Ook voor mantelzorgers geldt een uitzondering.

Noodzakelijk is wel dat zij een zelf ondertekende officiële verklaring kunnen overleggen, die kan worden gedownload van de website van de Rijksoverheid. Wie voor zijn werk op pad is heeft ook een officiële werkgeversverklaring nodig. Wie onterecht buiten is, riskeert een boete van 95 euro.

De hond uitlaten mag wel gewoon, maar alleen in je eentje en met het dier aan de lijn.

Het kabinet wilde oorspronkelijk dat de avondklok al om 20.30 uur zou ingaan, maar sloot een compromis met de Tweede Kamer door de aanvangstijd een half uur te verlaten.

De avondklok geldt vooralsnog elke avond en nacht tot de vroege ochtend van woensdag 10 februari. Een week eerder besluit het kabinet of de maatregel moet worden verlengd.


«   »