Kabinet verlengt 'harde' maatregelen tot 15 maart

Gepubliceerd op 23 februari 2021 om 19:11

Het kabinet verlengt de maatregelen tot 15 maart. Ook de avondklok wordt verlengt tot 15 maart half vijf 's ochtend.

Op 1 maart kunnen de middelbare scholen en mbo's weer gedeeltelijk open.  Leerlingen gaan minimaal één dag per week weer naar school, en zoveel meer als verantwoord is, zegt Rutte. Alle leerlingen en docenten buiten het buitengewoon speciale onderwijs moeten de anderhalvemeterregel naleven.

Vanaf 3 maart mogen winkeliers klanten ontvangen die zich minimaal vier uur van tevoren hebben aangemeld. Het gaat om maximaal twee klanten per verdieping, met een maximum van zes keer per uur. Uiteraard geldt wel de mondkapjesplicht, benadrukte Rutte.

Het winkelen op afspraak leidt vooral voor de kleinere winkelier tot wat meer lucht, zei hij. "We beseffen dat het voor het grootwinkelbedrijf weinig soelaas biedt. Daarom gaan we met hen in gesprek over steun."

Ook onder 27 jarige leeftijd mag je weer sporten

De avondklok geldt voorlopig tot de ochtend van 15 maart, de eerste verkiezingsdag. Op maandag 8 maart volgt een persconferentie over een eventuele verlenging van die maatregel.

Rutte kondigt vier versoepelingen aan

"We komen nu in een fase terecht waarin we bereid zijn wat meer risico te nemen", zei Rutte. Hij somde de vier versoepelingen op, die straks nader worden toegelicht. Een deel was al bekend:

  • openstelling voortgezet onderwijs en deel mbo
  • contactberoepen, zoals de kapper, weer mogelijk maken
  • winkelen op afspraak
  • verruiming sporten voor jongeren en jongvolwassenen

De verruimingen zijn volgens Rutte alleen mogelijk als iedereen zich aan de basismaatregelen houdt, zoals handen wassen, zo veel mogelijk thuiswerken en mondkapjes dragen waar nodig. "Bij extra ruimte hoort extra verantwoordelijkheid", zei hij. "Uw gedrag doet ertoe."

'Het kan een mooie zomer worden'

We moeten waken voor een 'we zijn er bijna'-gevoel, zei demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge op de persconferentie. "Want we zijn er nog niet, en ook niet bijna." Maar, zei De Jonge: "In de zomer moeten zo veel mensen gevaccineerd zijn dat het een mooie zomer kan worden, met minder maatregelen en meer van wat het leven zo mooi maakt."

In het tweede kwartaal van dit jaar worden flink meer vaccins verwacht, zei hij. "Dat moeten we dan ook gaan merken in de cijfers. Op dit moment geeft het vaccineren al voorzichtige resultaten." Volgens de minister is te zien dat onder oude mensen en ingeënte medewerkers op covid-afdelingen het aan aantal besmettingen afneemt.

Beeld: NL nieuws


«   »