De Jonge: vanaf 1 september waarschijnlijk geen 1,5-meter en mondkapjes meer

Gepubliceerd op 30 mei 2021 om 10:50

Foto: NL nieuws

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zegt dat het een reëel scenario is dat we vanaf 1 september de meeste coronamaatregelen los kunnen laten. Hij verwacht dat iedereen in ons land die dat wil, half augustus volledig gevaccineerd kan zijn.

Vanaf volgende week zaterdag 5 juni gaan er al nieuwe versoepelingen in. De meeste locaties gaan onder voorwaarden weer open, kondigde demissionair premier Mark Rutte vrijdag aan. Cafés, restaurants en sportkantines mogen onder voorwaarden weer open. Ook kunnen mensen weer naar de bioscoop en theaters. 

"We nemen opnieuw een gecalculeerd risico. Als de cijfers omhoog schieten ontstaat een nieuwe situatie, maar dat is hoogst onwaarschijnlijk. We verwachten dat de dalende trend doorzet en durven de versnelling aan", zei de premier. "We gaan van gesloten, tenzij, naar open, tenzij."  

Rutte neemde het 'een einde aan de lockdown'. "Voorlopig zijn er nog beperkingen, maar niet zo streng als die waren." De Jonge zijn in WNL op Zondag dat iedereen uitkijkt na dit einde van de lockdown. "Het heeft veel te lang geduurd en het is heel zwaar geweest." 

De Jonge geeft aan dat er 30 juni weer meer zal kunnen. Dan kan zelfs de anderhalvemeter worden losgelaten bij samenkomsten als iedereen getest is of een vaccinatiebewijs heeft. De minister benadrukt dat dit wel tijdelijk is. "We gaan daarmee stoppen als het niet meer hoeft."

De Jonge verwacht dat dat moment 1 september is. Dan is iedereen die dat wil waarschijnlijk gevaccineerd, zegt hij. Half juli kan iedereen een eerste prik hebben gehad en half augustus een volledige vaccinatie. Daarbij zijn we wel afhankelijk van de leveringen. 


«   »