OMT advies: lockdown van twee weken, kabinet bespreekt opties in Catshuis

Gepubliceerd op 11 november 2021 om 09:28

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om een lockdown van twee weken in te voeren. Zo meldden de NOS en het AD donderdag op basis van bronnen rondom het OMT.

Beeld: GGD-Rotterdam/Rijnmond

De twee weken van de lockdown zouden onder meer bioscopen en theaters dicht moeten. Ook zouden evenementen geschrapt moeten worden. Het OMT adviseert ook om de horeca eerder te sluiten en de maximale groepsgrootte aan te passen. Scholen mogen wel openblijven.

De NOS meld ook dat het OMT ook adviseert om na de korte lockdown de zogenaamde 2G-regel in te voeren. Dat betekent dat alleen mensen die gevaccineerd zijn of hersteld zijn van het coronavirus een coronatoegangsbewijs kunnen krijgen.

Het is aan het demissionaire kabinet om de adviezen van het OMT over te nemen en te bepalen welke maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen.

De betrokken bewindspersonen worden donderdag bijgepraat door RIVM-baas Jaap van Dissel, die het advies van het OMT zal toelichten. De experts van het OMT vergaderden woensdag

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) waarschuwde vorige week al op verdere maatregelen, waaronder een bredere invoering van het coronatoegangsbewijs. De QR-code zou dan nodig worden voor toegang tot bijvoorbeeld niet-essentiële winkels.

Er werd in de persconferentie van vorige week ook gesproken over de mogelijkheid om de coronapas in te voeren op de werkvloer, zonder dat het een verplichting vanuit de overheid zou zijn. Maar tegen dit idee leeft veel weerstand in de Tweede Kamer.

De maatregelen worden vrijdag toegelicht door Rutte en De Jonge in een coronapersonferentie.


«   »