Deel van openbaar vervoer ligt donderdag en vrijdag plat door grote staking

Gepubliceerd op 18 januari 2023 om 07:50

Duizenden buschauffeurs, machinisten en conducteurs leggen donderdag en vrijdag hun werk neer. Alleen in NS-treinen en in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt niet gestaakt. Dat meldt vakbond FNV na een cao-overleg waarin de bonden en werkgevers niet tot een akkoord kwamen.

Beeld: Stockfoto

De staking houdt in dat er donderdag en vrijdag vrijwel geen bussen en regionale treinen zullen rijden van andere maatschappijen dan de NS. Onder de cao streekvervoer vallen dertienduizend medewerkers en duizenden van hen zijn lid van de bond.

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) zat tot diep in de nacht om tafel met de FNV. Volgens de VWOV hebben de vakbonden het overleg afgebroken ondanks een "bovengemiddeld hoog loonbod" van 8 procent.

FNV-bestuurder Marijn van der Gaag betwist dat en zegt dat de partijen simpelweg in een impasse terechtkwamen. De discussie zou nog gaan over die loonsverhoging. Daarnaast zou er onenigheid zijn over de duur van een nieuwe cao en de maatregelen om de werkdruk in het streekvervoer te verlagen.

In september en oktober legden stakers het streekvervoer ook al plat, verspreid over het hele land. Eigenlijk zou er in het najaar nog een vierdaagse landelijke stakingsreeks komen, maar die werd afgeblazen toen het cao-overleg met de VWOV werd hervat.

NS-medewerkers hebben een eigen cao, net als het personeel van het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Daarom doen zij niet mee.