Eerste twee ijsbanen in Nederland geopend

Gepubliceerd op 8 januari 2024 om 10:12

Maandagochtend opende in Nederland de eerste twee IJsbanen haar deuren. Het gaat om de banen in Doorn (Utrecht) is de baan om 08.00 uur opengegaan en ook in De Lier (Zuid-Holland) kan vanochtend geschaatst worden.

Beeld: NL nieuws, de schaatsbaan in de Efteling in december 2023 - Tekst: Nieuwsredactie

Zo wordt er bij de Doornsche IJsclub in Doorn (Utrecht) sinds 08.00 uur volop geschaatst. Volgens een vrijwilliger ligt er een mooie ijsvloer en kwamen er zo'n 150 liefhebbers vanochtend hun eerste meters op het ijs maken. "Veel mensen komen voor hun werk al even schaatsen." Hij hoopt dat de zon voorlopig nog niet doorbreekt, want dan moet de baan weer dicht.

De vrijwilligers van de Doornsche IJsclub troffen zaterdag al voorbereidingen. Zo legden ze kleden in de kantine, zodat mensen daar met schaatsen naar binnen kunnen, en zetten ze dweilmachines klaar. Afgelopen nacht waren er vrijwilligersteams actief om de ijsbaan klaar te maken.

In het Zuid-Hollandse De Lier ging de schaatsbaan om 09.00 uur open. Volgens voorzitter Wim van der Berg van ijsvereniging Hard Gaat-ie is er sinds 19.00 uur gisteravond gesproeid en ligt er nu een mooie ijsvloer. "Er zijn nu vooral volwassenen, de kinderen zitten op school. Maar ik verwacht vanmiddag grote drukte", zegt hij. Het weer ziet er volgens de voorzitter voorlopig goed uit. "Het is bewolkt dus de zon kan weinig kwaad. Ik heb er vertrouwen in."