Willem Holleeder ook in hoger beroep veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf

Gepubliceerd op 24 juni 2022 om 10:57

Willem Holleeder is vrijdag in hoger beroep wederom veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De 64-jarige crimineel is ook door het gerechtshof in Amsterdam schuldig bevonden aan alle vijf de moorden, aanslagen en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Beeld: Rob de Ruiter

Volgens het gerechtshof ligt er voldoende bewijs dat Holleeder een sturende rol heeft gespeeld bij de liquidaties op Cor van Hout (2003), Willem Endstra, Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Ook de betrokkenheid van Holleeder bij de aanslag op het leven van John Mieremet in 2002 en diens dood in 2005 is wettig en overtuigend bewezen.

De verklaringen van de zussen van Holleeder, Astrid en Sonja en ook zijn ex-vriendin Sandra den Hartog zijn betrouwbaar en daarmee belangrijk bewijs. Volgens het hof is nergens uit gebleken dat de vrouwen een belang hadden om belastend te verklaren over Willem Holleeder.

Deze verklaringen worden volgens het hof niet alleen ondersteund door dossierstukken, maar ook door de opnamen die Astrid Holleeder heeft gemaakt. Op basis van deze gesprekken is volgens het hof duidelijk "waartoe Holleeder in staat is."