Ajax bevestigd recordtransfer Antony: Ajax-aanvaller voor 95 miljoen naar Manchester United

Gepubliceerd op 30 augustus 2022 om 14:11

De transfer van Antony naar Manchester United is rond, zo bevestigt Ajax. De Premier League-club betaalt minimaal 95 miljoen euro voor de aanvaller en dat is een recordbedrag voor een Eredivisie-speler. Door bonussen kan de transfersom oplopen tot maximaal 100 miljoen euro.

Beeld: FlickR/liyanasherin

De 22-jarige Antony stoot Frenkie de Jong van de troon. De middenvelder werd in de zomer van 2019 voor 86 miljoen euro (inclusief bonussen) door FC Barcelona overgenomen van Ajax. Matthijs de Ligt verruilde de Amsterdammers diezelfde zomer voor 75 miljoen euro voor Juventus.

Niet alleen is Antony de duurste Eredivisie-speler aller tijden, de Braziliaan is ook een van de duurste aankopen van Manchester United. Paul Pogba spant nog de kroon; de Fransman werd in de zomer van 2016 voor een bedrag van 105 miljoen euro overgenomen van Juventus.

Antony tekent een contract voor vijf seizoenen bij de club van Ten Hag, met wie hij in Amsterdam samenwerkte. Er is een optie opgenomen om het contract nog met een extra jaar te verlengen tot medio 2028.

Sinds 2020 kwam de 22-jarige Braziliaan uit voor Ajax, dat hem voor 15,75 miljoen euro (exclusief bonussen) kocht van São Paulo Futebol Clube. Antony speelde in totaal 82 wedstrijden voor Ajax. Daarin was hij goed voor 24 doelpunten en 22 assists.

Antony werd met Ajax twee keer landskampioen. Tijdens de Olympische Spelen van vorig jaar in Tokio won hij goud met het Braziliaanse elftal.

De negenvoudig international is de vijfde aankoop van Manchester United deze zomer. Eerder haalde de Engelse club al Tyrell Malacia, Lisandro Martínez, Christian Eriksen en Casemiro.