Ajax heeft geluk met strafschop en VAR

Gepubliceerd op 28 februari 2021 om 16:26

Ajax heeft in de topper tegen PSV op het nippertje een nederlaag voorkomen. De Eindhovenaren leken door een fraaie vrije trap van Eran Zahavi te zegevieren, maar door een penalty van Dusan Tadic werd het in de slotfase 1-1.

Daardoor blijft het gat tussen de concurrenten op de ranglijst zes punten bedragen en heeft de formatie van Erik ten Hag een wedstrijd minder gespeeld.

Daley Blind was na de Europese ontmoeting met Lille een vraagteken bij Ajax. Hij stond echter gewoon aan de aftrap. PSV begon ongewijzigd ten opzichte van het duel met Olympiakos, waarin het pijnlijk werd uitgeschakeld, en trainer Roger Schmidt liet Mohamed Ihattaren wegens disciplinaire redenen thuis.

De Amsterdammers waren in de openingsfase sterker en dat leverde een kans op voor Devyne Rensch. De inzet van de nog maar 18-jarige verdediger werd door PSV-verdediger Jordan Teze via de paal weggewerkt.

Gaandeweg kwam PSV beter voor de dag. Denzell Dumfries snelde langs Lisandro Martínez, werd ietwat gehinderd door Rensch en zag Maarten Stekelenburg zijn inzet stoppen. De schreeuw van Dumfries om een penalty had geen effect.

VAR keurt goal af

In de slotfase leek PSV de strijd te beslissen. Uit een omschakeling werd de ingevallen Yorbe Vertessen bediend door Malen. In tweede instantie was het raak, maar de Belg kreeg de bal op zijn arm, zo constateerde de VAR. Enkele minuten later pareerde Stekelenburg een vrije trap van Philipp Max.

Ajax leek niets meer uit te kunnen richten, tot de laatste minuut. Het kreeg een penalty na hands van Dumfries. Tadic ging achter de bal staan, bleef koel en behoedde de Amsterdammers zo voor een nederlaag. De Serviër kreeg het vervolgens nog aan de stok met Dumfries. PSV bleef na donderdag achter met een dubbele kater.