Russische oppositieleider Navalny op 47-jarige leeftijd overleden

Gepubliceerd op 16 februari 2024 om 13:09

De Russiche oppositieleiden Aleksej Navalny is vrijdagmiddag overleden op 47-jarige leeftijd. De 47-jarige politiek activist overleed in een strafkolonie op 2000 kilometer afstand van Moskou.

Beeld: Flickr - Tekst: Nieuwsredactie

Navalny was een fel criticus van president Poetin en was tot een jarenlange gevangenisstraf veroordeeld.

Onduidelijk is hoe Navalny is overleden. Het Kremlin zegt "geen verdere informatie te hebben over de doodsoorzaak". De gevangenis zegt in een eerste verklaring dat Navalny onwel werd tijdens een wandeling. Er is geen bewijs geleverd voor die bewering.

De woordvoerder van Navalny zegt op X dat zij zijn overlijden nog niet kan bevestigen. De advocaat van Navalny is onderweg naar de gevangenis waar hij een gevangenisstraf uitzat, schrijft woordvoerder Kira Yarmysh.

Eind december werd Navalny overgebracht naar de strafkolonie IK-3, in het hoge noorden van Rusland, op de rand van de Poolcirkel. Navalny was de dagen daarvoor spoorloos. Er waren al tijden grote zorgen om zijn gezondheid vanwege de omstandigheden waaronder hij werd vastgehouden.

Navalny was een van de bekendste tegenstanders van president Poetin. De oppositieleider werd in januari 2021 opgepakt op de luchthaven Sjeremetjevo bij Moskou. Enkele maanden daarvoor was hij in Rusland vergiftigd met het zenuwgas novitsjok en kreeg hij een behandeling in Duitsland. Deze aanslag, die hij ternauwernood overleefde, zou zijn gepleegd op opdracht van president Poetin.

Navanly zat een jarenlange gevangenisstraf uit. Een Russische rechtbank had hem veroordeeld wegens wat werd genoemd "het oprichten van een extremistische beweging".

Met zijn anti-corruptiestichting bracht Navalny sinds 2011 misstanden aan het licht, zoals de bouw van een miljardenpaleis aan de Zwarte Zee dat in bezit zou zijn van president Poetin. Vanuit de gevangenis bleef Navalny kritiek leveren op Poetin. Zo veroordeelde hij meermaals de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne. Vorig jaar werden drie advocaten van Navalny opgepakt en veroordeeld.