Reisadvies Oekraïne naar rood: 'Verlaat het land zo snel mogelijk'

Gepubliceerd op 12 februari 2022 om 12:58

Het kabinet roept Nederlanders in Oekraïne op het land zo snel mogelijk te verlaten. Het reisadvies is op rood gezet, wat betekent dat mensen wordt afgeraden om nog naar Oekraïne toe te gaan omdat het te gevaarlijk is.

Beeld: NL nieuws

"De veiligheidssituatie was al zorgelijk, en is de afgelopen dagen steeds verder verslechterd", laat minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken weten. "In overleg met de verschillende bondgenoten neem ik nu deze stap en roep alle Nederlanders op Oekraïne te verlaten."

Ook het meeste ambassadepersoneel zal Oekraïne verlaten. Er blijft een minimale bezetting aanwezig. Vanuit het trefpunt in Lviv kan de ambassade noodhulp bieden, zoals noodvisa en laissez-passers.

Eerder vandaag riepen onder meer België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk inwoners op om het land te verlaten. De Verenigde Staten vraagt al het niet-essentiële ambassadepersoneel het land te verlaten.

De vrees voor een Russische invasie in Oekraïne is de afgelopen dagen toegenomen. De Amerikaanse topveiligheidsadviseur Jake Sullivan zei gisteravond dat een Russische inval binnen enkele dagen kan plaatsvinden.


«   »