Miljardendeal rond: Twitter akkoord met overnamebod Elon Musk

Gepubliceerd op 25 april 2022 om 22:03

Twitter is akkoord met de overname van het socialemediabedrijf door Tesla-topman Elon Musk. De rijkste man op aarde telt alles bij elkaar zo'n 44 miljard dollar neer om de onderneming van de beurs te halen. Omgerekend gaat het om ongeveer 41 miljard euro.

Beeld: NL nieuws

Musk zegt in een reactie Twitter "beter dan ooit" te willen maken in zijn streven naar vrijheid van meningsuiting. De steenrijke Tesla-topman belooft onder meer de broncode van het socialemediaplatform voor iedereen beschikbaar te maken.

Handelaren op de Amerikaanse aandelenbeurs New York Stock Exchange (NYSE) reageren positief op de overeenkomst. Het aandeel Twitter stond 6 procent in de plus kort nadat het nieuws bekend was geworden.

Het begon er de laatste tijd steeds meer op te lijken dat Musk serieus van plan was Twitter te willen overnemen. Afgelopen weekend troffen de Tesla-baas en topmensen van Twitter elkaar om de overname te bespreken, bleek uit berichtgeving van Amerikaanse media.

Sinds eind januari kocht Musk bijna dagelijks aandelen in Twitter. Begin april bezat hij 9,2 procent van de aandelen, waarmee hij de grootste aandeelhouder van Twitter is. Musk kreeg een plek in het bestuur aangeboden, maar die sloeg hij op het laatste moment af.

Op 14 april deed Musk een bod op Twitter. Hij liet weten het volledige bedrijf te willen kopen en privatiseren. Volgens Musk is dat nodig om veranderingen door te kunnen voeren, zodat "het volledige potentieel van Twitter kan worden benut". In een brief aan Twitter-bestuursvoorzitter Bret Taylor schreef Musk dat hij van het bedrijf "hét wereldwijde platform voor de vrijheid van meningsuiting" wil maken.

Musk is zelf een van de belangrijkste gebruikers van Twitter. Hij heeft ruim 83 miljoen volgers, die hij bijna dagelijks van tweets voorziet. Soms deelt hij zakelijke updates en andere keren plaatst hij grappige plaatjes.

Musk gaf eerder aan zelf ook te twijfelen of zijn overnamepoging wel zou slagen. Later werd duidelijk dat de zakenman al andere investeerders had gepolst om mee te doen met zijn plannen. Uiteindelijk lukte het Musk dus toch om de unanieme goedkeuring te krijgen van het bestuur van Twitter.

Toezichthouders zullen de komende tijd waarschijnlijk nog wel naar de deal gaan kijken. Het is de bedoeling dat de overname voor het einde van het jaar afgerond kan worden.


«   »