Remkes verbood protest Malieveld omdat komst hooligans werd voorzien

Gepubliceerd op 21 juni 2020 om 20:55

Burgemeester Johan Remkes van Den Haag verbood de demonstratie op het Malieveld vandaag omdat hij wanordelijkheden vreesde. De politie had informatie dat groepen onruststokers, waaronder voetbalsupporters, zich zouden mengen in de demonstratie. Dat bleek later vandaag juiste informatie. De ME moest charges uitvoeren.

Dat meldt de gemeente Den Haag na afloop van een onrustige dag waarbij de mobiele eenheid meerdere charges uitvoerde en ook het waterkanon werd ingezet tegen betogers. Volgens de gemeente waren 'die groepen vanuit verschillende regio’s uit het land' vandaag inderdaad naar Den Haag gekomen.

Hoewel de demonstratie tegen de coronamaatregelen werd verboden, kwamen er toch demonstranten naar het Malieveld. Nadat Remkes een korte betoging toestond, bleven mensen hangen op het terrein. Ook kwamen er volgens de politie voetbalsupporters naar het Malieveld.

Goed ingevoerde bronnen zeggen tegen het AD dat het om een gecoördineerde actie gaat van voetbalhooligans uit heel Nederland. Er waren al signalen dat supporters elkaar hadden opgeroepen om vandaag te gaan vechten. Daarom stond de Mobiele Eenheid uit het hele land paraat om in te grijpen, mocht de situatie uit de hand lopen.

Bij Den Haag Centraal zocht een groep relschoppers de confrontatie met de politie die hen met onder meer een waterkanon terugdreef naar het Malieveld.

Later keerde de rust terug. Toch hield de politie nog meer dan honderd demonstranten op het Malieveld aan. Het ging om mensen die rond 17.00 uur ondanks oproepen van de politie om weg te gaan, toch nog op het terrein waren toen de ME de aanwezigen omcirkelde. Binnen die cirkel werd iedereen aangehouden.


«   »