Unmute Us: uitgelekte maatregelen klap in het gezicht van evenementenbranche

Gepubliceerd op 13 september 2021 om 18:11

Organisatie Unmute Us is woedend over de komende versoepelingen van de coronamaatregelen, melden ze in een persbericht: ,,Het is onbegrijpelijk dat het kabinet weigert gehoor te geven aan de wensen van meer dan 150.000 demonstranten en 100.000 mensen die hun brood en bestaan ontlenen aan deze sector."

Foto: NL nieuws, zaterdag was er ook in Den Haag een Unmute Un protest

Morgen gaan demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid aankondigen dat vanaf 25 september de anderhalvemetermaatregel vervalt. Voor een bezoek aan het theater, de bioscoop of een horecazaak zal een coronapas nodig zijn. Er mag maximaal 75 procent van de capaciteit gevuld worden. Ook moeten horecazaken na 00.00 uur de deuren sluiten. 

De capaciteitsbeperking van 75% is ,,een klap in het gezicht voor de evenementenbranche", aldus initiatiefnemer van Unmute Us Jasper Goossen. ,,Dit is het doelbewust torpederen van de evenementenbranche en de creativiteit van de nacht. Het is natuurlijk volstrekt niet realistisch om op stel en sprong rendabel evenementen te organiseren op driekwart van de oorspronkelijke capaciteit.”

Juist de laatste tien procent maakt een evenement doorgaans rendabel, laat Goossen weten. Het is volgens hem volstrekt onduidelijk waar de beperking van 75 procent op gebaseerd is. ,,Ik weet niet wie dit bedacht heeft, maar het moet iemand zijn met een enorm bord voor zijn kop.”

Lees ook: Coronapas wordt verplicht in horeca en culturele sector, 1,5 meter verdwijnt

De Fieldlabexperimenten hebben laten zien dat het mogelijk is om veilig open te gaan, zegt Goossen. ,,Maar daar wordt niets mee gedaan.”

Vorig weekend kon de Grand Prix in Zandvoort, waar 70 duizend bezoekers op af kwamen, wel doorgang vinden. Ook voetbalstadions mogen vanaf 25 september weer volledig gevuld worden. ,,Het riekt naar verdeel en heers: een deel van de sector mag weer aan de slag, terwijl een ander deel op de bank moet blijven zitten. Zo wordt er een wig tussen ons gedreven", zegt Darko Esser, woordvoerder van Unmute Us Nijmegen.

Afgelopen weekend gingen tienduizenden demonstranten in heel Nederland de straat op om te protesteren tegen de coronamaatregelen die het nachtleven nu al anderhalf jaar platleggen.

De organisatie van Unmute Us wacht de persconferentie van 14 september af en voert deze week weer landelijk overleg om eventuele vervolgstappen te bepalen.

Ook brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland is niet blij met de nieuwe maatregelen. ,,Dit is een doodsteek voor de nachtcultuur van Amsterdam”, zegt Eveline Doornhegge van de hoofdstedelijke afdeling van KHN. ,,Een controleur aan de deur (die de coronapassen moet controleren, red) levert geen omzet op, die kost alleen geld. Ze zijn schaars met het huidige personeelstekort. Bovendien wordt de overheidssteun sowieso op 1 oktober afgeschaft. Ik hoor vanuit onze leden dat ondernemers die tot nu toe meegaand waren zeggen: als de steun stopt, stoppen we ook met maatregelen nemen. Veel mensen zeggen: we gaan het niet meer doen.”